Debatt

Hvorfor skal ikke Oslo-folk flytte? | Irene Ojala

  • Irene Ojala, Bodø
Ansatte demonstrerte i 2003 foran Stortinget da statlige arbeidsplasser skulle flyttes ut av Oslo. Forskjellen er at Oslo-folk kan selge husene sine for millioner, mens folk på Andøya må selge med tap, skriver Irene Ojala.

Det er vel slik at det bare er i Oslo det finnes ekte mennesker og ekte familier som skal vernes mot endringer.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Ja, det virker slik når 630 statlige arbeidsplasser planlegges flyttet ut av Oslo. Ja, kanskje hele 1200 årsverk og 600 studieplasser. Oslofolk er redde for at «alt» settes i spill. Folk i Oslo føler plutselig usikkerhet.

Hvor skal de bo? Må de selge huset? Hvordan vil barna trives på en ny skole i Utkant-Norge? Hva med bestemor og bestefar – hvordan vil de takle å bo alene i byen? Hvem skal de spise søndagsmiddagen med?

Andøy: Hver femte rammet

Da Regjeringen vedtok å legge ned Andøya flystasjon, i Andøy kommune, Nordland, gikk hver femte innbygger i Andøy en usikker fremtid som arbeidsledig i møte.

Hele familier, med ektefeller, barn og øvrige familie blir berørt, ungene deres må bytte skole, bestefar og bestemor blir alene igjen ute i havgapet.

Usikkerheten for de menneskene som blir berørt av nedleggelsen av Andøya flystasjon er stor fordi det mangler arbeidsplasser for de menneskene som har satset alt for å få et brukbart liv i Andøy kommune.

Da var det stille fra Oslobyen

Da Andøya Flystasjon ble besluttet lagt ned var det ganske stille fra Oslobyen. Statlige arbeidsplasser i Oslo har vært trygge.

  • Regjeringen og Venstre: Vurderer å legge 1800 arbeidsplasser utenfor Oslo

Men statlige arbeidsplasser betales av folket som bor over hele Norge – og da må statlige arbeidsplasser fordeles over hele Norge.

Litt stusslig

Det blir, slik jeg ser det, litt stusslig når Egil André Aas, tidligere forbundsleder i Norges Offisersforbund, nå leder av LO Stat, er sint fordi arbeidsplasser blir flyttet fra Oslo.

Skulle tro Egil André Aas hadde erfaring med forsvarsnedleggelse i Nord-Norge og hvilke konsekvenser det har for lokalbefolkningen.

Har Oslo-hatten på

Men det er klart – hr. Aas har Oslo-hatten på nå. Og da blir mantraet: Det går ikke an å behandle folk sånn.

Sier du det, du hr. Aas? Er det forskjell på hvordan man behandler folk I Oslo versus folk på Andøya?

Den eneste forskjellen jeg ser er at folk i Oslo kan selge husene sine for millioner, mens familien på Andøya må selge sine hus med tap – fordi Andøya ikke lengre er attraktiv for mennesker i arbeidsfør alder.

Nedrakking av Oslo?

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, sier at flytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo er nedrakking av Oslo. Familier kommer til å måtte selge sine hus, flytte eller finne ny jobb.

Raymond Johansen: Folk i hele Norge har flyttet på seg fordi bedrifter er lagt ned, omstrukturert eller flyttet til utlandet.

Ramaskrik ellers i landet

Det blir også litt stusslig når Arbeiderpartiets Jan Bøhler i følge Aftenposten sier følgende: Hadde noe sånt skjedd hvor som helst ellers i landet, så ville det blitt et ramaskrik. 

Nei, sier du det hr. Bøhler? Med den setningen viser du hvor lite kunnskap du har om samfunnsendringer ellers i landet.

Leer ikke på øyenlokkene

Hvorfor skal ikke folk fra Oslo flytte? Andenes, Kirkenes, kysten av Nord-Norge – folk har flyttet i hopetall sørover – til og med til Oslo for å få arbeid.

Det viser seg at alle kan flytte fra Distrikts-Norge uten at politikere i Oslo leer på øyenlokkene.

For det er vel slik at det bare er i Oslo det bor ekte mennesker og familier som skal vernes mot endringer?

Her kan du lese flere synspunkter på Regjeringens planer om å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo:

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Distriktspolitikk
  3. Raymond Johansen
  4. Jan Bøhler
  5. Andøy
  6. Arbeidsliv
  7. Arbeidsledighet