Hvorfor jeg som kristen aldri kan stemme på Sylvi Listhaug | Kristine Madeleine Banggren

Listhaug hevder at KrF har forlatt kristne verdier. Ironisk nok har Frp standpunkter som den jevne, kristenkonservative nordmann vil være sterkt uenig i, skriver artikkelforfatteren.

Det Sylvi Listhaug bedriver, er populisme. Og hun behersker kunsten på mesterlig vis.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Da Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen på Oslo Symposium lørdag, brukte hun sin taletid til å hamre løs på KrF.

Som personlig kristen og profilert politiker prioriterte hun å skape splid, fremfor å fremsnakke politiske løsninger hun og samarbeidspartneren Knut Arild Hareide har skapt de siste årene.

Kristen-Norge er ikke lenger så ufattelig stort. Kristne politikere bør etterstrebe å søke den politiske innflytelsen de kan oppnå sammen, uten å hakke på hverandre på et internt kristent arrangement.

  Kristine Madeleine Banggren.

Enkelt politisk budskap

«Populisme består i å redusere kompliserte samfunnsforhold til enkle og konkrete personforhold - slik at de kan fattes ut fra den enkeltes umiddelbare reaksjoner og konkrete personlige erfaringer.» (Definisjonen er hentet fra Anders Johansens bok Talerens troverdighet.)

Da Listhaug var i aksjon på en helbredelseskonferanse i regi av Visjon Norge, uttalte Gunhild Dahlberg (gjengitt fritt fra podkasten Bra damer): – Hva slags menneske er du?

Jeg vil omformulere spørsmålet til «Hva slags politiker er du?»

Menneskene som har ankommet helbredelseskonferansen, er i sårbare posisjoner. Det er nærliggende å tro at mange lever på stønader fra staten. På helbredelseskonferansen fremmer Listhaug et enkelt politisk budskap: Bevare velferdsstaten. Lavere innvandring. På kort tid benytter Listhaug anledningen til å spille på frykt. Hun har indirekte skapt en folkefiende for Visjon Norge-tilhengerne. Innvandrere, som kan ta stønadene deres.

Det er hevet over enhver tvil at dette er en uetisk form for stemmejakt.

Forkjemper for kristne verdier

Listhaug hevder at KrF har forlatt kristne verdier. Ironisk nok har Frp standpunkter som den jevne, kristenkonservative nordmann vil være sterkt uenig i.

Det er Frp som er for tvillingabort, mens KrF-toppene står i tøffe abortdiskusjoner gang på gang. KrF setter barna først i sin alkoholpolitikk. Frp har i mange år tatt til orde for å legalisere sexkjøp.

Å tro at Frp er den fremste forkjemperen for kristne verdier, kun fordi de har et Israel-syn som klinger bra i konservative ører, er løgn. Det er godt mulig flere av Frps personligheter er personlig kristne. Men det er i Frps partiprogram at Sylvi Listhaug er forpliktet til å forankre sin politikk.

Vi må være kritiske til konsekvensene av innvandring og hvordan asylsøkere integreres. Få KrF-ere er uenig i dette. Men mange KrF-ere er sterkt uenige i måten Listhaug har omtalt både flyktninger og meningsmotstandere i innvandringsdebatten.

Og fordi noen har et annet syn på ting enn Listhaug, finner hun at hun kan «fleske til» (hennes ord) og degradere meningsmotstandere på veien. De som er uenige med Listhaug har enten «ømme tær» eller er «styrt av følelsene sine». Er det sånn vi vil at en viktig norsk leder skal oppføre seg?

Jesus-etterfølger, ikke kristen?

Vi unge skal utvikle debattklimaet i Norge videre. Listhaug-retorikken er ikke norsk politikk verdig.

Som våre foreldre og besteforeldre elsker vi dette landet, vi også, som det stiger frem. Og Norge skal fortsette å stige frem. Men ikke på fordommer, frykt og nedgradering av mennesker. Dette landet skal fortsette å stige frem på medmenneskelighet, samarbeid og menneskeverd.

Hvis det Listhaug holder på med, er forankret i kristne verdier, kan jeg ikke lenger kalle meg kristen. Da må jeg gjøre som Lisa Maria Hareide og bli Jesus- etterfølger.


På Twitter: @kristinemaba

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.


Lese mer? Her er noen forslag: