Debatt

Vi må anerkjenne prisen Plata-seieren har hatt for bomiljøene i indre øst | Helene Gallis

  • Helene Gallis, Nærmiljøaktivist og grønn optimist, Nabolagshager
Nå er det Grønlands tur til å få et områdeløft! skriver Helene Gallis. Bildet viser en av sprøytene hun fant en søndag ettermiddag i sommer.

I dag er rusmiljøet en stygg arvevase. Den har knust i tusen biter, og du tråkker på skarpe potteskår overalt.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

– Helene, det ligger en narkoman-sprøyte her.

Det er søndag ettermiddag, og jeg er i Urtehagen på Grønland, et bitte lite offentlig fellesareal halvveis mellom Grønlands Torg og Botanisk Hage.

Her er jeg sammen med en gjeng norsk-somaliske ungdomsskoleelever som hjelper til med et offentlig hageprosjekt i sommer.Vi gjør en innsats for å forgrønne og forskjønne et område som ellers er i fullt forfall.

Mens Tøyen gentrifiseres, forslummes nemlig Grønland.

Det er en ungdomsskolegutt som har funnet sprøyten. Den er komplett med etui, så heldigvis er det ikke noen sprøytespiss man kan stikke seg på ved et uhell.

Men det er tydelig at den er brukt, vi skimter en dråpe blod i etuiet. Som erfaren grønlandsgutt vet han hva rutinen rundt sprøyter er: Ikke rør den, og finn en voksen som kan ta seg av det.

Jeg tar sprøyten og pakker den inn i masse papir og slenger den i en søppeldunk noen meter unna.

En halvtime senere finner en av de andre ungdommene nok en sprøyte.

Disse ungdomsskoleelevene har sett mange sprøyter i sitt liv og lever tett på byens tyngste rusmisbrukere. Dette er hverdagen deres.

Det er ikke en ballong

På lørdag skrev Aftenposten om rushovedstaden som forsvant. Plata er borte, folk slipper å se slitne narkomane når de haster gjennom området på vei til Flytoget.

Serveringsstedene i det nyoppussede Østbanehallen ler hele veien til banken. Rusmiljøet kan se ut til å ha blitt borte, at luften har gått ut av en ballongen.

Men dette miljøet er ikke en ballong, rusmiljøet er heller en stygg vase du har arvet fra en tante, nå har den knust i tusen biter, og overalt hvor du går, tråkker du på skarpe potteskår.

Grønland er et av områdene hvor trøkket har økt de siste par årene som følge av oppryddingen på Plata.

I Urtehagen går dette hånd-i-hånd med en rekke andre utfordringer. Det flyter av søppel, de få benkene er halvmorkne og malingen flasser av. Det lukter stramt av avføring, og vannet i fontenen er grønt av skitt. Lekeplassen utenfor barnehagen har fått nytt huskestativ, men få barn bruker det, fordi de nærmeste benkene benyttes av tunge rusmisbrukere.

Det er fortsatt altfor mange liv som går til grunne i Oslos russcene

Hos Fyrlyset har Frelsesarmeen formidlet suppe, såpe og frelse til byens mest utsatte siden 1800-tallet. Stedet ligger et steinkast fra plantekassene. Det er her mange av dem som før hang på Plata har havnet.

De er ikke blitt borte eller blitt nøkterne, men henger her hvor de møter aksept og et fellesskap.

Klare til å stille opp

Vi må ikke innbille oss at rusproblemene i Oslo er løst selv om Plata er borte. Det er fortsatt altfor mange liv som går til grunne i Oslos russcene.

Like mange heroinskudd settes hver eneste dag. Jages rusmisbrukerne fra ett sted vil de ikke fordufte, men flytte seg.

Dette er komplekse helsefaglige problemstillinger som krever mer enn økt politisynlighet. Balansen mellom rusomsorg og kriminalisering er vanskelig, men krever at man spiller med åpne kort og anerkjenner prisen Plata-seieren har hatt for bomiljøene i indre øst.

Vi må anerkjenne prisen Plata-seieren har hatt for bomiljøene i indre øst

Vi som bor i Grønlands-området er klare til å stille opp. Det er på tide å se disse utfordringene i en helhet, samarbeide med alle aktører i området og skape verdige og trygge arenaer for sameksistens, med spesiell vekt på barnas bomiljø.

Nå er det Grønlands tur til å få et områdeløft!

- - -

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter


  • Reportasje: Plata er borte og hovedstaden har nesten knekt det åpne rusmiljøet. Hvorfor er det ingen som feirer?

Les mer om

  1. Grønland
  2. Oslo
  3. Narkotika
  4. Narkotikapolitikk