Debatt

Mysteriet fra 1814: Erna Solbergs aller første forgjenger hadde sin aller første arbeidsdag i dag for 200 år siden.

  • Odd Inge Skjævesland
Statsministernes historie er en fortelling om nordmenns klassereise i tiden etter 1814, skriver Odd Inge Skjævesland.

Norge gjemmer landets første statsminister. Han begynte i jobben 27. november 1814.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Statsministeren er den regjerende norgesmester i politikk. Likevel lukkes øynene for hele tre historiske statsministerdager i november 1814, tross hundrevis av arrangementer som nærmest på samlebånd markerer årets Grunnlovsjubileum. Hverken Statsministerens kontor eller Stortinget vier pussig nok noen oppmerksomhet til at statsminister Erna Solbergs aller første forgjenger hadde sin aller første arbeidsdag i dag for 200 år siden.

En norsk klassereise

De første statsministrene tilhørte restene av norsk adel. Deretter dominerte jurister og offiserer. På 1900-tallet slapp blant andre skolefolk, skipsredere, bønder og økonomer også til. Så kom noe nytt med Arbeiderpartiets første statsministere: ikke-akademikere som hadde opplevd arbeidsløshet. Men via revisor Odvar Nordli kom lege Gro Harlem Brundtland som symbol på velferdssamfunn og likestilling. De siste tiårene er statsministeren igjen velutdannet.

Statsministernes historie er en fortelling om nordmenns klassereise i tiden etter 1814. Gjennom et så sentralt embete, kan Norges historie enkelt leses og forstås. Det samme gjelder kongene. Utviklingen fra bl.a. Carl Johan (1818–1844) via Oscar II (1872–1905) til kong Haakon VII (1905–1957) og dagens kong Harald sier mye om endringene i det norske samfunnet de siste 200 årene. Men kongehistorien er ikke så finmasket som statsministerhistorien: siden 1814 har vi hatt 47 statsministere, og bare åtte konger.

Godt bevart hemmelighet

Statsminister Erna Solbergs første forgjenger er ukjent, og skal visst forbli en godt bevart hemmelighet selv etter årets flomlys på 1814-begivenheter. Det velbrukte nettstedet Wikipedias liste over «Norges lengstsittende statsministre» starter tellingen først fra 1884, men da forsvinner hver fjerde statsminister! De fleste av disse satt av praktiske årsaker i Stockholm, men de var norske borgere utnevnt i norsk statsråd, og frem til 1873 rangert foran alle norske statsråder i Christiania.

Carl Johan brukte timer på å overtale Peder Anker til å bli Norges første statsminister. Det skjedde på Bogstad gård utenfor Christiania 14. november. Den 18. november ble Anker utnevnt i statsråd.

De målte imidlertid tiden med strikk for 200 år siden. Derfor tok det ytterligere en drøy uke før Peder Anker hadde sin aller første arbeidsdag som Norges statsminister: den 27. november.

Mandag holdes jubileumsårets finansdebatt omsider i Stortinget. Da kan statsminister Solberg ta seg en pausetur inn på Eidsvoldsgalleriet og bukke eller neie, alt etter hva som passer, foran portrettet av han som var førstemann ut. Det henger ved vinduet mot Norges paradegate, som er oppkalt etter mannen som overtalte Peder Anker til å bli Norges første statsminister.

Les også:

Les også

  1. Med gode middager på Bogstad dekket de bordet for unionen med svenskene. 

  2. Kronikk: Grunnlovsendringene fra våren 2014 kan føre til rettslig uklarhet i mange år

  3. Se hvordan Eidsvollsmennene bodde

Les mer om

  1. Debatt
  2. Grunnlovsjubileet