Disse terroristene er ikke «de andre», og de kommer ikke «utenfra» | Iyad El-Baghdadi om angrepene i Brussel

Spesialstyrker i Brüssel tirsdag formiddag, etter terrorangrepet som krevde omkring 30 menneskeliv.

Vi må spørre oss hvorfor så mange europeiske muslimer føler at de ikke er europeiske.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Innleggsforfatteren er født og oppvokst i den arabiske verden og var aktiv under den arabiske våren. Han ble tvunget i eksil av De forente arabiske emirater på grunn av sitt engasjement for demokrati og bor nå i Norge som politisk flyktning.

English version:

Tirsdag våknet Europa opp til horrible nyheter fra Brussel. Tvillingangrep på flyplassen, etterfulgt av en eksplosjon på metrostasjonen – midt i hjertet av byen.

Terrororganisasjonen IS skulle snart påta seg ansvaret for angrepene, som har krevd omkring 30 uskyldige liv, skadet over 200 mennesker, og terrorisert et helt land. «Ingen metro, ingen fly… mobilsamtaler går ikke igjennom, gatene er øde. Det er som en apokalypse,» tvitret Foreign Policys Midtøsten-redaktør, David Kenner.

Selv om det tok timer før den offisielle ansvarspåtakelsen kom, pekte opplysningene tidlig i retning IS – angrepene var koordinerte og lot til en viss grad å være organiserte, og målene var svært synlige og splittende. Men kanskje viktigst av alt: Angrepene kom kun fire dager etter at ekstremisten Salah Abdelsalam, som var involvert i Paris-terroren, ble arrestert i Paris.

Trump: Steng grensene!

Det finnes en uskreven regel som gjelder når hendelser som dette inntreffer: Ikke hiss opp en allerede brennbar atmosfære ved å være for kjapp til å kommentere – la fakta danne et bilde før du kommer med analysene. Men populister bryter ofte denne regelen, og i dag måtte Donald Trump gå foran. I en av de første reaksjonene på angrepene gjorde han klart at han ville «stenge grensene» (!).

Dette var ikke en overraskende kommentar – men det avslører et utdatert paradigme: At dagens terrortrussel er fremmed og «der ute», når det triste, problematiske faktum er at truslene for det meste er hjemlige.

Selv om vi ikke ennå har alle fakta, er det sannsynlig at angrepene i likhet med Paris-terroren ikke er et nytt 11. september, hvor utlendinger infiltrerte og angrep «Vesten», men snarere et europeisk 7. juli, hvor radikaliserte europeiske muslimer angrep Europa.

Terroren kommer innenfra

Selv om majoriteten av europeiske muslimer er velintegrerte, produktive, vanlige borgere, er det verdt å merke seg at det er langt flere som blir radikaliserte i Europa enn i den arabiske verden.

For å sette det i perspektiv: Det er nesten 800 belgiske IS-krigere pr. million belgiske muslimer – langt høyere, med noen få unntak, enn de aller fleste arabiske land.

I de kommende dagene vil vi få langt flere detaljer, og mange av analysene vil, forståelig nok, være arge og emosjonelle. Men når så sinnet, frykten og avskyen etter hvert avtar, er det én ting vi må minne oss selv om: Dette problemet kan ikke lenger avvises eller settes ut. Disse terroristene er ikke «de andre», og de kommer ikke «utenfra» – de er produkter av sine egne samfunn.

Spørsmålet vi må konsentrere oss om er dette: Hvorfor føler så mange europeiske muslimer at de ikke er europeiske?

Det er et spørsmål rettet både til det europeiske storsamfunnet og spesifikt til europeiske muslimer. Det er, tross alt, et felles ansvar, og sannsynligvis en felles svikt.

Men først og fremst: En felles skjebne.

Diskutér med Iyad El-Baghdadi på Twitter: @iyad_elbaghdadi

Oversatt av Ingeborg Senneset

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Aftenposten følger hendelsene i Brüssel og konsekvensene her i Norge og i Europa tett. Her er noen av de siste sakene:

Frank Rossavik kommenterer:

Mer av og om innleggsforfatteren?

Mye lest kronikk:

Overraskende nyhetssak:

Se også forfatterens TED-talk på Oslo Freedom Forum:

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.