Kort sagt, onsdag 23. november

  • Debattredaksjonen
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Equinors helter

«Kor e alle heltene?» synger Jan Eggum. Ja, hvor er heltene jeg tenker på etter et nedslående klimatoppmøte i Egypt?

Vi elsker og dyrker våre helter. Vi trenger dem. Slik har det vært fra norrøn tid, i våre eventyr og til i dag. Heltene har fått nye roller. Odin, Troll eller Johan Castberg – nå olje- og gassfelter som bygger og identifiserer vår norskhet og vår nasjonsbygging. Og som skinasjon polarhelter som Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, og før det Sondre Norheim. Skiidretten vokste frem og vi ble blant verdens beste. Alt takket være naturens gaver med kuldegrader, snø og is. Min lange barndoms vinter var en fryd. Tusenvis av guttehoppere. Alle med sine helter. Jeg var Torbjørn Falkanger, men ramlet ned på kulen.

Helter dør ikke og har alltid en vei inn til våre hjerter. Equinor har jo sett dette. Så hvordan kamuflere omdømmet til en industri som gjør vår natursnø til regn? Hvordan kjøpe seg inn i folkesjelen? Løsningen er å tapetsere Beitostølens skiarena og startnumrene med logo og et snedig banner «Vi støtter morgendagens helter». Er det skiheltene? Eller våre barn som inviteres til Equinor via helsides annonser i DN og Aftenposten med forførende bilder hvor unge kvinner i lyse fletter skuer ut over Nordsjøen?

Alt er til salgs, også Skiforbundet. Den industri som mest truer vår skikultur har de gjort til sin hovedsponsor. Vekk fra hva Skiforbundet skal gå foran og beskytte. For fire år siden var jeg som leder i Besteforeldrenes klimaaksjon i møte med daværende skipresident Erik Røste. Han lovet skjerpings i klimakampen og vernet om natursnøen. Og hva med utøverne? Noen vil si nyttige idioter.

Hvor lenge skal vi lukke øynene for dette?

På Beitostølen denne helgen fikk vi heldigvis hjelp. Det måtte en svenske til sammen med Greenpeace.

Skiløperen Emil Johanssons banner «Stopp Equinor – Morgendagen smelter!» ble belønnet med en bot på 10 000 kroner fra det internasjonale skiforbundet! Jeg håper han nekter å betale, slik at vi får en rettslig belysning av hans aksjon.

Så hvem er de ekte helter i dag? Det er alle de unge som kjemper for sin og verdens klimafremtid, og som vi alle er forpliktet til å støtte.

Forresten: Var det ikke noen som sa at VM i fotball i Qatar var kjøpt og betalt?

Steinar Winther Christensen
Bestefar og skiløper