Forsvarsanalytiker: Politiet må bevæpnes

Den generelle bevæpningen som nå innføres hos oss for fire uker må gjøres permanent, skriver John Berg.

Det har ingen dekning i virkeligheten når enkelte hevder at bevæpning vil øke faren for vådeskudd og uoverveid bruk av våpen.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Aftenposten har gått mot bevæpning av politiet, og utviser dermed samme mangel på virkelighetskontakt som en del politikere og forskere.

Hva handler dette egentlig om?

Kriminelles motiv for å skaffe seg våpen

Det er primært Storbritannia som forbindes med ubevæpnet politi: I Manchester en dag i september 2012 rykket to ubevæpnede kvinnelige politikonstabler ut på en nødmelding. De to forlot bilen og ble skutt og drept av en gjerningsmann som ifølge dommen narret dem i fellen kun for å drepe politifolk.

I Norge har det spredt seg en svakt underbygget forestilling om at bevæpning av politiet fører til at kriminelle også bevæpner seg.

Realiteten er at kriminelles motiv for å skaffe seg våpen henger sammen med utviklingen av konflikt— og voldsnivået mellom rivaliserende kriminelle miljøer.

Dette er ikke et norsk fenomen, men en internasjonal utvikling. Den følger pengene. I tillegg kommer raskt økende hatkriminalitet og terrortrussel.

Et spørsmål om trening

Britisk politi bevæpner seg ved minste tegn til at noe kan være i emning. Likevel inntreffer unødvendige tragedier.

Den generelle bevæpningen som nå innføres hos oss for fire uker må gjøres permanent.

Om noe mangler i den enkeltes ferdigheter, er dette kun et spørsmål om trening. Det har ingen dekning i virkeligheten når enkelte hevder at bevæpning vil øke faren for vådeskudd og uoverveid bruk av våpen.

Finner det forskerne forventer

Motstanderne av bevæpning fester for ukritisk lit til forskning av et slag som litt for lett finner det forskerne forventer.

Motstanderne har åpenbart også svak kontakt med den tradisjonelle skytter- og jegerkulturen, en av landets mest utbredte fritidsaktiviteter.

Den er i stor grad en familiekultur, og minst like utbredt blant politifolk og i deres familier som ellers i samfunnet. Den overlapper med og har bred og tett kontaktflate til mange andre tradisjonelle norske fritidsaktiviteter, som fiske og friluftsliv i skogen og på fjellet.

Les også:

Nyhetssak:

Les også

Justisminister Anundsen tillater bevæpning av politiet

Debattinnlegg:

Les også

«Hei, jeg er politimann i Oslo. Jeg gruer meg til å skuffe deg»

Venstre: