Debatt

Vi hyler fortsatt!

 • Ingeborg Magerøy

Nordli-kopien i Sørum. Vi var en del mennesker i Fortidsminneforeningen som satte kaffen i halsen da vi leste Aftenpostens reportasje om nyåpnede Nordli barnehage i Sørum nylig.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Her serveres det feilopplysninger som i redelighetens navn bør rettes opp. Som at den gamle bygningen «var i veldig dårlig forfatning, og etter at alle faginstanser hadde vurdert kostnadene endte prislappen på 100 millioner kroner for en rehabilitering». Sannheten er at bygningen var i oppsiktsvekkende god forfatning. Det meldte vi og andre med antikvarisk kompetanse klart ifra om før rivingen, og det ble bevist til fulle da gravemaskinen slet med å rive ned det solide laftet.

Fatal mangel på kunnskap.

Den eneste faginstansen som kommunen lyttet til, var det ingeniørfirmaet som i ettertid har fått byggeoppdraget. Rapporten deres viste en fatal mangel på kunnskap om gamle tømmerbygninger.

Prislappen de serverte for en bevaringsløsning var på 90 millioner, hvilket vi tilbakeviste i en analyse som konkluderte med minst en halvering. Den analysen fikk kommunestyremedlemmene beskjed av ordføreren om å se bort fra da rivesaken ble behandlet på nytt, og den er tydeligvis «glemt» ettertrykkelig av alle som har hatt med barnehagebyggingen å gjøre i ettertid.

En annen feilopplysning er at det var kraftige protester fra lokale bevaringsmyndigheter. Sørum kommune har ingen kulturminnekompetanse i sin administrasjon. Nærmeste kulturminnemyndighet er fylkeskommunen, og der stoppet fylkespolitikerne fagavdelingens innsigelse. Riksantikvaren ønsket at kommunen selv skulle ta ansvar for kulturminnet sitt, og håpet i det lengste på å slippe å blande seg. De kraftige protestene var det Fortidsminneforeningen og andre frivillige ildsjeler som sto for. Alt annet sviktet.

Kulturpolitisk skandale.

Slik mistet Sørum kommune en av sine flotteste bygninger fra 1700-tallet. Barnehagen er blitt fin den, men Nordli-saken er fortsatt en kulturpolitisk skandale av nasjonale dimensjoner.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. OSLO

  Fem ting du bør vite om planen som er så viktig at kommunen sendte ut en halv million SMSer

 2. KULTUR

  Knut Olav Åmås: - Vi har aldri hatt mer av truet og utsatt kulturarv

 3. OSLO

  «Murbyen Oslo» med gratis konsulenttjeneste til eiere av gamle murgårder

 4. KULTUR

  Omstridt hus i Hobøl åpnes til tross for protester fra kunstner Marianne Heske

 5. KULTUR

  De kjøpte en gammel prestegård usett og uten å kjenne hverandre: Nå skal den fylles med liv

 6. DEBATT

  Statsbygg kaller det «byreparasjon». Vi kaller det «vandalisme». Gi oss et verdig regjeringskvartal!