Debatt

Åpen filmfestival

  • Knut Even Lindsjørn

Ingunn Øklands påstand i Aftenposten 18. august om at Den norske filmfestivalen «ikke nyter respekt som faglig forum», krever tilsvar.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Les også:

Les også

Privatisert festival

Vår nordiske seksjon er uten sammenligning det mest sentrale møtestedet for nordisk film i verden. Rundt 350 profesjonelle filmarbeidere fra 25 nasjoner er på plass i Haugesund for å inngå avtaler om internasjonale samproduksjoner, drøfte filmpolitikk og vurdere nordisk film for internasjonal distribusjon. Prestisjetunge festivaler som Cannes, Berlin og Sundance reiser til Haugesund for å se det nyeste av nordisk film.

Festivalen har et omfattende seminarprogram, som er utviklet i samarbeid med filmbransjens ulike organisasjoner og filmskolen på Lillehammer. Her drøftes «filmen for fremtiden» med blant andre European Think Tank til stede. Alt fra manus til regi, produksjon, rettighetsspørsmål og innblikk i nye seervaner tas opp i ulike fagfora.

Økland kritiserer at noen av de norske filmene har vært vist i utlandet før de ankommer Haugesund. At flere norske filmer legges merke til internasjonalt, gleder vi oss over. Vi er ikke større enn at vi har forståelse for at det er attraktivt for norske filmregissører å ha verdenspremière i Cannes.

Så er det en del av vår jobb å bidra til at premièreklare norske filmer når et stort publikum på norske kinoer. Hele syv norske langfilmer får norsk première under Den norske filmfestivalen, herunder to dokumentarer (Pushwagner, Sju kammers) og én barnefilm (Til siste hinder). De siste kategoriene velger Økland å overse.

Nordisk profil.

Den norske filmfestivalen har et særlig fokus på film fra Norden og Europa. Vi ønsker å være gode ambassadører for den norske filmen ute i verden og for den europeiske og nordiske filmen overfor det norske publikum, og har de senere årene utviklet en sterkere nordisk profil.

Festivalsjef Gunnar Johan Løvvik har gjennom mange år bidratt til denne utviklingen, og han har en god del av æren for at Den norske filmfestivalen i stadig større grad setter norsk og nordisk film på dagsordenen.

De norske og nordiske bransjeorganisasjoner er også med i planleggingen og utviklingen av filmfestivalens ulike filmprogrammer. Disse bygges opp av en dyktig programsjef og flere filmprogrammerere.

Programarbeidet evalueres kontinuerlig, og vi ønsker både debatt og tilbakemeldinger fra våre deltagere og kommentatorer velkommen. Vi er helt sikre på at Øklands ca. 100 pressekolleger som besøker festivalen årlig er i stand til å gi konstruktive bidrag – både ris og ros – slik at vi kan bli enda bedre. Økland er også hjertelig velkommen til å besøke festivalen.

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

  1. Debatt