Åpent brev fra foreldre og barn til direktøren i Avantor: Kan barna få lov til å rydde opp etter dere?

En bønn fra barn i Nydalen til eiendomsgigantene.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Oppdatert: Avantor svarer nederst i artikkelen.

Dette blir en annerledes påske for både voksne og barn. Vi holder oss i nærområdet vårt, og da blir enkelte ting veldig synlige.

I Nydalen i Oslo, nedenfor Storosenteret, ligger en tomt som for tiden er mellom bruksområder. Beboerne her ønsker seg park, mens eier vil bygge næringslokaler og bomaskiner. Dette besluttes til høsten. Nå blir tomten vanskjøttet og forsøplet, uten at noen ser ut til å ta ansvar.

Barna våre lurer på hvorfor det ser så stygt ut der og spør om de kan få lov til å rydde opp. Dette har vi vanskelig for å komme med et bra svar på. Derfor har vi sammen formulert dette brevet til eier av tomten:

Hei Øystein Thorup, sjef for Avantor.

Vi hørte at du bestemmer mye i Nydalen, så vi vil spørre deg om noe.

Vi bor i Nydalen, gjør du? Hvis ikke, kan vi fortelle deg hva vi ser daglig når vi går ut. I nabolaget vårt er det en stor, åpen plass med veldig masse søppel, tomflasker, forlatte handlevogner og plastposer.

Det er veldig stygt her, og de voksne vet ikke hva de skal svare når vi spør hvorfor det ser sånn ut utenfor her hvor vi bor. Vi vet jo at det ikke er lov å kaste søppel på bakken.

Akkurat nå kan vi ikke gå på skole og barnehage eller treffe vennene våre. Vi vet ikke om vi får lov til å feire 17. mai eller reise bort i sommerferien, og vi er nødt til å bli hjemme i påsken.

Vi kjeder oss og lurer på om vi kunne få pynte på den triste parkeringsplassen og plante noen blomster i den lille bakken på 40 meter bortover? Tenk så fint det hadde vært for alle som bor og jobber her!

Foreldrene våre sier at de kan plukke opp søppelet som ligger på bakken, og andre voksne har sagt at de kan gi oss litt jord. Vi kjenner også noen som har høner, og kan gi oss hønebæsj, som vi vet er bra for blomster, helt gratis! Du trenger ikke å gjøre noe, vi fikser alt selv, med hjelp fra de voksne.

Siden påskeferien har begynt, hadde det vært fint å få et raskt svar på om vi kan få lov til dette, så vi slipper å se at nærmiljøet vårt blir en søppelplass!

Hilsen flere foreldre, på vegne av skolebarn og barnehagebarn i Nydalen.


Slik svarer Avantor:

Jeg har lest innlegget og blir like oppgitt som forfatterne.

Avantor eier den aktuelle tomten, og vi har jevnlig tilsyn og rydder søppel som folk dessverre kaster fra seg. Jeg har sett bildene i artikkelen. Slik skal vi absolutt ikke ha det. Jeg bor selv i en annen bydel i Oslo og har barnehagebarn. Jeg er som dere opptatt av at det er at det skal være ryddig og trygt i områdene der våre barn ferdes. Det er ikke aktuelt for meg at det skal se slik ut i våre nabolag.

Vi må alle sammen ha hjemmepåske i år. Det medfører mange mennesker i alle deler av Oslo. Jeg har forståelse for at man ønsker gode friområder for barna, men jeg vil oppfordre foreldre til å ta særlig hensyn til at denne tomten ikke er tilrettelagt for lek. Jeg vil jo heller oppfordre dere til å bruke friområdene i Nydalen og områdene rundt som er mye bedre tilrettelagt for barnefamilier enn en parkeringstomt.

Avantor har planer om å bygge ut tomten med boliger, kontorarbeidsplasser og park. Det er nok først når området er utviklet, at tomten vil bli en berikelse for områdene rundt. Frem til utvikling starter vil området bli benyttet til parkering, snøoppsamling, lagring og så videre og nok ikke fremstå som spesielt attraktiv. Avantor står klare til å starte utviklingen av eiendommen så snart reguleringen er på plass.

Da Aftenposten gjorde meg oppmerksom på at det nå var mye søppel på tomten, iverksatte jeg rydding umiddelbart. Jeg har også instruert vår forvalting om hyppigere tilsyn av tomten. Vi vil gjerne oppfordre beboere som registrerer dumping av søppel, til å kontakte Avantor.

Det er bare hyggelig at dere som naboer tilbyr dere å rydde etter de som forsøpler, men det mener jeg dere skal slippe. Bruk tid sammen med barna, så skal vi ta oss av ryddingen.

Øystein Thorup

Avantor

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter