Debatt

«Drep jødene!» | Monica Csango

 • Monica Csango
  Monica Csango
  Forfatter og regissør
For de som trodde at antisemittismen tok slutt under andre verdenskrig, så er det ingenting i år 2015 som tyder på at dette stemmer. Drapene på uskyldige jøder i Paris og København beviser det motsatte. Og med dette en sørgelig konklusjon at markeringen av Krystallnatten er viktig og nødvendig, skriver Monica Csango.

Til alle som trodde at antisemittismen tok slutt under andre verdenskrig: Det er ingenting i år 2015 som tyder på at dette stemmer, skriver Monica Csango.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
For de som trodde at antisemittismen tok slutt under andre verdenskrig, så er det ingenting i år 2015 som tyder på at dette stemmer. Drapene på uskyldige jøder i Paris og København beviser det motsatte. Og med dette en sørgelig konklusjon at markeringen av Krystallnatten er viktig og nødvendig, skriver Monica Csango.

«Drep jødene!»

Ropet ljomet gjennom Malmös gater for få uker siden. Min jødiske venninne som bor noen få meter unna sto som forstenet og hørte på. For et halvt år siden ble hun slått ned på gaten mens det ble ropt «jøde» til henne.

Min venninne flytter nå fra Malmö til Stockholm i håp om å få en fredeligere tilværelse. I Malmö går hun og knuger på en voldsalarm etter denne hendelsen.

Krystallnatten er her igjen – trenger vi en ny markering?

2015 startet mørkt for Europas jøder:

Først massakrene i Paris. Så København. Rapporter om økende hatkriminalitet mot jøder i nesten samtlige europeiske land.

Så trenger vi egentlig en markering av Krystallnatten?

På bussen samme uke er jeg på vei for å besøke en venn. Jeg ante fred og ingen fare da en fyr bak meg brøler i telefonen:

«Din jævla jøde. Du er jøde, vet du det?»

Jeg snur meg mot ham, men får ingen reaksjon. Jeg vurderer å spørre om hvorfor han skjeller ut kameraten sin som jøde, men dropper det. I stedet går jeg lenger frem i bussen.

Les også

Med denne kronikken startet Monica Csangos vei som debattant for jøders situasjon: «Jeg holder på å bli skremt til stillhet.»

Hvorvidt det ikke å diskutere med ham var et klokt valg? Jeg vet ikke. Nå angrer jeg på at jeg ikke snakket til ham.

Redsel har vist seg å være ineffektivt for å bekjempe hat.

Hatkriminalitet mot jøder øker

September i London: 17 år gamle Moshe Fuerst ligger på metrostasjonen med brudd på skallen. Han ble overfalt av to gutter. Fire dager var han i koma. Lenge var det usikkert hvordan det ville gå.

Fuerst ble angrepet samtidig med at nye tall fra England viser at hatkriminalitet mot den jødiske befolkningen i London har økt med 94,4 prosent de siste 12 månedene.

For hele Storbritannia ser man en økning på 50 prosent sammenlignet med året før.

«Det skjer igjen»

På en konferanse om religiøs intoleranse i høst uttrykte EU-byråkraten Frans Timmermans problemet:

«De siste par årene har vi sett dette gamle monsteret blitt vekket til live igjen. Jeg står og snakker på en konferanse om religiøs intoleranse. Jeg trodde vi visste bedre og jeg trodde faktisk ikke at det var mulig, men det skjer igjen.»

 • — Jødehatet i Europa er inne i den verste perioden siden nazi-tiden

Natten mellom 9. og 10. november 1938 ble jødeforfølgelsene i Tyskland dramatisk trappet opp: Butikker vandalisert, leiligheter med jøder i ble rasert, beboerne mishandlet. 26.000 jøder ble ført til konsentrasjonsleirer.

De knuste rutene i jødiske butikker er opphavet til navnet «Krystallnatten».

Glasset som singlet i gatene var et slags forvarsel på en grusomhet som skulle ramme den europeisk-jødiske befolkning med en kraft og ondskap de ikke hadde opplevd maken til før.

Antisemittismen ikke er en ny oppfinnelse. Den er urgammel, utspekulert og bestialsk

Urgammel, utspekulert og bestialsk

Jeg vil presisere at antisemittismen ikke er en ny oppfinnelse. Den er urgammel, utspekulert og bestialsk.

Jødeforfølgelser- og hat er kommet i mange inkarnasjoner – med det til felles at det ikke stopper.

For de som trodde at antisemittismen tok slutt under andre verdenskrig, så er det ingenting i år 2015 som tyder på at dette stemmer. Drapene på uskyldige jøder i Paris og København beviser det motsatte.

Og med dette en sørgelig konklusjon at markeringen av Krystallnatten er viktig og nødvendig.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les flere av Monica Csangos innlegg om antisemittisme:

Les også

 1. Det er 70 år siden det ungarske Holocaust. Snart må jeg fortelle min sønn hvorfor min familie i Ungarn er så liten: «Holocaust er min historie»

 2. Krystallnatt-markeringen handler ikke bare om hva slags Norge min sønn skal få vokse opp i, men også om hva slags nasjon vi ønsker å være. «Mamma – må vi være stille? Kan vi ikke si at vi er jøder?»

 3. «Hvorfor er det ikke trygt å være jøde i Europa? Hva har vi gjort? Hvorfor får vi ikke være i fred?»

 4. Om det svenske jødehatet: Natalie har fått jødestjernen tegnet med sprittusj på ytterdøren sin 15 ganger. Hun er redd.

 5. Portrettintervju: Csango om frykt, hat og da hun sa nei til Clooney

 6. Knut Olav Åmås skriver: Kamp mot jødehatet

 7. Før bar jeg davidsstjernen med stolthet

 8. Per Edgar Kokkvold: Midtøsten tømmes for kristne. Jødehatet vokser i Europa.

 9. «Donau» forlot Oslo med 532 jøder om bord. Hvilke advarsler hadde eksilregjeringen mottatt?

Les mer om

 1. Debatt
 2. Religion
 3. Jødehat
 4. Antisemittisme