Debatt

Forskning som skaper arbeidsplasser

  • Arnved Nedkvitne

- Det kan se ut til at den norske statens forskningsmidler er gått til å finansiere medisinsk forskning for internasjonale farmasøytiske giganter, skriver innleggsforfatteren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Carl Martin Nordby

Dersom målet er å få nobelpriser, er medisin et godt satsingsområde. Dersom målet er å skape arbeidsplasser i Norge, finnes bedre alternativer.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Politikere, NHO og forskningsmiljøene er i dag enige om en storsatsing på forskning for å skape nye arbeidsplasser når oljeindustrien trappes ned.

Arnved Nedkvitne.

Det synes også å være enighet om at det er havteknologi ved NTNU og medisinsk forskning knyttet til et nytt «senter for livsvitenskap» ved Universitetet i Oslo som skal prioriteres. Det første er ukontroversielt, men det bør bli en bredere debatt om medisinsk forsknings evne til å skape nye arbeidsplasser her til lands.

Det har allerede vært satset milliarder av offentlige midler på medisinsk forskning. Før han ble rektor ved Universitetet i Oslo ledet Ole Petter Ottersen et «Senter for fremragende forskning» som over en tiårsperiode mottok 1,1 milliarder i hovedsakelig offentlig støtte.

Nobelprisen i medisin til Trondheim har gitt Forsknings-Norge ny selvtillit. Men har det skapt arbeidsplasser i Norge?

Hvem har innkassert pengene?

I 1997 ble det på grunnlag av forskning ved Universitetet i Oslo skapt et farmasøytisk firma Algeta med ti ansatte. Det vokste og ble i 2014 solgt til den tyske farmasøytiske giganten Bayer for 16 milliarder kroner.

En kan trygt gå ut fra produksjonen for fremtiden vil foregå i utlandet. Hvem har innkassert pengene?

De to UiO-forskerne som tok initiativet til Algeta, sier at selv om de begge «har tjent penger på sitt engasjement i Algeta, er det først og fremst de store aksjonærene som har tjent seg rike». Universitetet i Oslo fikk ingenting. Alt dette ifølge Universitetet i Oslo internavis Uniforum 20. august 2014 og 10. april i år.

Det kan se ut til at den norske statens forskningsmidler er gått til å finansiere medisinsk forskning for internasjonale farmasøytiske giganter. Norge har et produksjonsmiljø som kan nyttiggjøre seg ny havteknologi, men mangler en sterk farmasøytisk industri som kan omskape medisinsk forskning til varige arbeidsplasser.

Bedre alternativer

Dersom målet er å få nobelpriser, er medisin et godt satsingsområde.

Dersom målet er å skape arbeidsplasser i Norge, finnes bedre alternativer.

Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet uttalte nylig til pressen at IT-forskning og nano-teknologi er alternativer til storsatsingen på medisin. Det er å håpe at Kunnskapsdepartementet utreder denne viktige saken grundig.

Les også

  1. Kronikk: Hvordan skal vi få flere norske, verdensledende forskningsmiljøer?

  2. Hvordan skal forskere stimuleres til mer forskning? I alle fall ikke slik en ekspertgruppe foreslår til kunnskapsministeren

  3. Knut Olav Åmås: Trøbbel i lab’en

Les mer om

  1. Debatt
  2. Forskning og vitenskap
  3. Medisin