Debatt

Kongehusekspert Kjell Arne Totland skriver: Gi kongeparet et permanent slottsmuseum

  • Kjell Arne Totland
Riksantikvaren har ment at Geografisk Oppmålings vakre og ærverdige bygg like ved Slottsparken burde være en favorittkandidat for et Slottsmuseum, skriver Kjell Arne Totland.

I januar neste år er det 25 år siden tronskiftet i 1991. Da kan vi hedre kongeparet ved å gi dem – og oss selv – et permanent slottsmuseum i gave.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Ønsket om et fast museum for de store kongelige samlingene har dukket opp med ujevne mellomrom de siste årene, og det er hevet over enhver tvil at også kongeparet ønsker et slikt museum – for enda bedre å kunne dele sine skjulte skatter med folket.

Kong Harald og dronning Sonja tok i sin tid selv initiativet til en storstilt registrering og katalogisering av samlingene – 400.000 gjenstander totalt.

Kjell Arne Totland

Dette var da også bakgrunnen for at Regjeringen i anledning kongeparets 75-årsdager i 2012 kunne gi dem utstillingene «Reiser» i bursdagsgave – en gave de med stor glede og stolthet delte med sitt folk.

Unike gjenstandene fra Slottets gjemmer

Og for første gang fikk allmennheten tilgang til de mange unike gjenstandene fra Slottets gjemmer – mye helt fra kong Karl Johans tid: Møbler og kunst, klær og sko, fotografier og dokumenter. Ja, til og med den imponerende Kroningsvognen fra 1906 hadde man pusset støv av!

I dag er de mange gjenstandene fra de populære og kritikerroste utstillingene i 2012 for lengt tilbake i magasiner og på lagre flere forskjellige steder i Oslo. Uten at noe er avklart om deres fremtid.

Selv har jeg nettopp besøkt årets sommerutstilling på Åpent slott – den kanskje vakreste noen gang …

Og igjen merker man en enorm interesse fra besøkende – så vel utlendinger som nordmenn

For anledningen har man dekket fire historiske bord i fire av kongeboligens vakreste rom – med møbler og dekketøy, servise og sølv fra Slottets samlinger. Noe helt fra Bernadottenes tid – og mye som gaver fra Storbritannia og fra Danmark, der jo vår moderne kongefamilie har sine røtter.

Og igjen merker man en enorm interesse fra besøkende – så vel utlendinger som nordmenn. Selvsagt på grunn av all skjønnheten og prakten. Men kanskje aller mest fordi gjenstandene så tydelig forteller historien om vårt kongehus og vårt land.

Historien om nasjonen Norge

For historien om våre konger og deres familier fra 1814 – og ikke minst fra 1905 og frem til i dag – er også historien om nasjonen Norge.

På mine reiser i Europa har jeg i årenes løp besøkt mange slottsmuseer – og samlingene på Amalienborg i København og på Kungliga slottet i Stockholm er alltid faste poster på programmet, når jeg besøker våre naboland.

Historien om våre konger og deres familier er også historien om Norge

Både på grunn av de faste samlingene og de årlige temautstillingene. Og jeg tenker alltid at dette kunne vi ha gjort like bra hjemme!

Jeg våger dessuten å påstå at et slikt museum med alle Slottets skatter vil bli et av hovedstadens, ja landets, aller best besøkte museer.

Offentlige og private bidrag

I januar neste år er det 25 år siden tronskiftet i 1991 – og ingenting kunne vel passe bedre enn at vi ved en slik anledning hedret kongeparet ved å gi dem – og oss selv – et permanent slottsmuseum i gave. Med bidrag både fra det offentlige og fra private.

Ja jeg tenkte faktisk at vi alle skulle kunne bidra etter evne – og kanskje motta små «andelsbrev» som bevis.

Et samlet storting har forlengst bedt om en vurdering av et slikt museum, men saken ligger fortsatt «til utredning» i Kulturdepartementet. Nå bør Regjeringen generelt, og kulturministeren spesielt, kjenne sin besøkelsestid!

Historiske bygninger i Sentrum

Riksantikvaren uttalte seg allerede for flere år siden positivt til eventuelt å ta i bruk en av de historiske bygninger i Oslo sentrum som nå er ledige til et slikt formål. Og han mente at Geografisk Oppmålings vakre og ærverdige bygg like ved Slottsparken burde være en favorittkandidat.

Både fordi bygget harmonerer med Linstows slott og fordi det der eventuelt er plass til et moderne sidebygg, som vil kunne romme kroningsvognen og andre større kjøretøy.

Det vil selvsagt ta langt mer enn et halvår å opprette et slottsmuseum i Oslo

Andre har ment at Slottets gamle staller i Slottsparken – mot Parkveien – burde være et passende sted å plassere et slottsmuseum. Både på grunn av sin nærhet til Slottet – og fordi det også her er plass til nybygg.

Det vil selvsagt ta langt mer enn et halvår å opprette et slottsmuseum i Oslo.

Det ville imidlertid være så flott om beslutningen om både opprettelse, finansiering og lokalisering var tatt innen jubileumsdagen i januar – og et dokument bli høytidelig overrakt kongeparet som et synlig bevis på museets tilblivelse.

Så kan jo åpningen av de store, permanente utstillingene heller vente til kong Harald og dronning Sonjas respektive 80-årsdager i februar og juli 2017.

Få med deg de viktigste og beste debattene — følg Aftenposten meninger påFacebookogTwitter

Les mer om

  1. Debatt