Debatt

Jeg må lukke døren bak henne i morgen | Maria Jelmini om drapene i Trollhättan

  • Maria Jelmini
Selv om vi har sett de svarte rubrikkene før, bildene, på skolene hvor gærninger har skutt barn og lærere, selv om vi følte med familiene, forestilte oss sjokket, så var det ikke her, skriver Maria Jelmini.

I den svenske skolen er barna trygge. Og om de ikke er det, hva gjør vi da?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kommentaren ble først publisert i Svenska Dagbladet.

På morgenen går hun hjemmefra. Håret er børstet, klærne ligger fremme fra kvelden før. Ikke komme for sent. En liksomtatovering på hånden, nesten helt slitt vekk nå. Står foran speilet, synger. Skynd deg nå! Ha det, vennen, ses senere.

Hun lukker døren bak seg, bykser ned trappen. Og tanken på at hun ikke skal åpne døren igjen, den finnes ikke. Får ikke lov til å finnes.

For i den svenske skolen er barna trygge, er hun trygg. Med det kan vi lukke døren, fortsette med vårt. PC i vesken, opp på sykkelen.

Det har alltid vært et annet sted

For selv om vi har sett de svarte rubrikkene før, bildene, på skolene hvor galninger har skutt barn og lærere, selv om vi følte med familiene, forestilte oss sjokket, så var det ikke her. Vi har anklaget den amerikanske våpenindustrien, sagt at vi vet at det kommer en neste gang. Men det var et annet sted. I den svenske skolen er barna trygge. Om de ikke er det, hva gjør vi da?

Maria Jelmini, nyhetssjef i Svenska Dagbladet

En handling. En galning, en enkelt gjerningsmann. I dag vet vi ingenting om det hatet han bar på, hvordan han ble den som kunne drepe. 21 år, han har akkurat selv vært et barn.Vi vet ingenting om hvordan de pårørende til dem som ble drept, føler det nå. Kan ikke vite, kan ikke engang forestille oss det. Hvordan føles det når noen ikke kommer hjem?

Kanskje finner vi bare hat

Vi kommer til å begynne å lete etter svar nå. Lete etter svakheter i psykiatrien, underbemanning, køer. Vi kommer til å skrive om sosialtjenesten, hvordan personalet har fått en arbeidsbyrde som er blitt så enorm at de aldri når ned til den nederste mappen.

Vi kommer til å skrive om de tusentalls foreldre som hvert år anklager skoler for at barna deres ikke får den støtten de behøver for å komme seg gjennom skolen og gå videre i livet.

Les også:

Les også

Lavin Eskandar (20) ofret seg for elevene

Vi kommer til å skrive om de tusentalls foreldre som hvert år anklager skoler for at barna deres krenkes, og om de skolene som legger mange tusentalls kroner i rettsprosesser for å vise at barnet tar feil.

Kanskje kommer vi til å finne ut hvor det sviktet. Kanskje finner vi bare hat.

Vi får e-post fra skolene

Fra skolene kommer det nå e-post til oss foreldre. De forteller hvordan de høyner sikkerheten, hvordan alle lærere må bære navneskilt. Hvordan det som hendte tas på største alvor. Kommer jeg til å kunne lukke døren bak henne i morgen?

Når vi setter oss ned med våre barn ved middagsbordet, da vet mange av dem allerede hva som har skjedd. Ikke hvorfor, men at. Hva sier vi da?

Frp-politiker på Facebook:

Les også

«Skjønner nesten» svensk gjerningsmann

En handling. En galning, en enkelt gjerningsmann. Nei, ingenting tyder på at det skal skje igjen. Vi skal være omsorgsfulle, gjøre hva vi kan. Gi trygghet og sikkerhet.

Vi skal ta rop om hjelp på alvor, fra psykiatrien, sosialtjenesten, skolen. Men det som har skjedd, skal ikke skje igjen. Jeg må lukke døren bak henne i morgen, lytte etter stegene som bykser ned trappen. Ha det, vennen, vi ses i kveld!

Teksten er oversatt fra svensk av Ingvild Berg.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les også

  1. Politiet i Sverige: Mener skoleangrepet var planlagt - fant selvmordsbrev

  2. Trollhättan: Dette er drapsmannen Anton Lundin-Pettersson

  3. Angrepet i Trollhättan: - Kronogården er et av Sveriges fattigste boområder

Les mer om

  1. Debatt