Ja, så utrydd meg, da! Det er viktigere at abortloven finnes om 30 år, enn at det finnes tvillinger. | Iver Aastebøl

  • Medlem I Rødt
  • Feminist
  • Innleggsforfatter Er Tvilling
Debatten i kjølvannet av regelendringen gjør det nemlig fristende å starte foreningen Tvillinger for tvillingabort, skriver innleggsforfatteren.

Som tvilling finner jeg meg ikke i å bli brukt i et dårlig skjult angrep på abortloven.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Burde jeg skaffe meg en t-skjorte med teksten «Utrydningstruet» nå?

Myndighetene har åpnet opp for å abortere et tvillingfoster og la et annet leve videre – såkalt fosterreduksjon. Jeg er tvilling, og noen frykter sånne som meg vil bli valgt vekk i stor skala med de nye reglene. Men nei. Ingen skal få skyve meg som tvilling foran seg i et dårlig skjult angrep på selvbestemt abort generelt. Gi meg heller en t-skjorte med teksten «Utrydd meg», om det skal være på den måten.

Debatten i kjølvannet av regelendringen gjør det nemlig fristende å starte foreningen Tvillinger for tvillingabort.

Hvorfor? Fordi jeg hater broren min? Langt derifra. Jeg er såkalt «tvilling to», den minste da vi lå i mors mage. Det er nok jeg som ville røket, om fosterreduksjon hadde vært aktuelt.

Når tvilling, hvorfor ikke søsken?

Først og fremst handler det om at vi ikke må godta argumenter som truer hele grunnlaget for abortloven.

Om vi sier nei til fosterreduksjon fordi det er trist å ha en tvilling mindre, ryker hele begrunnelsen bak retten til selvbestemt abort.

Det kan selvsagt finnes andre gode grunner til å ikke tillate tvillingabort, for eksempel medisinske. Men argumentet om at det er trist med en tvilling mindre er elendig. Det argumentet er jo like gyldig når det gjelder søsken.

De fleste barn har eller får søsken. Skal man av hensyn til dem fjerne retten til selvbestemt abort?

Det er nok jeg som ville røket, om fosterreduksjon hadde vært aktuelt. — Tvilling

Lar vi følelsene fly av gårde med oss ved synet av to søte tvillingbabyer, og sier nei til tvillingabort, er vi på vei inn i et sorteringssamfunn mye verre enn det Kristelig Folkeparti advarer mot. Et samfunn som sorterer kvinners begrunnelser for å ta abort før 12. uke inn i aksepterte og ikke aksepterte grunner.

Et samfunn som flytter makt over kvinnens kropp vekk fra kvinnen selv og over til dem som får makt til å sortere begrunnelsene – enten det er leger, partnere eller religiøse ledere.

Kjernen i selvbestemt abort er at den er selvbestemt

Poenget mitt er ikke at flest mulig burde begynne med fosterreduksjon. Poenget er at kjernen i selvbestemt abort nettopp er at den er selvbestemt : Kvinners frihet til å velge over sin egen kropp går foran andre hensyn.

Og hvis man virkelig mener alvor med at kvinner skal bestemme selv, må det også gjelde for aborter som man personlig ikke synes noe om. For eksempel tvillingabort. Som kvinne skal man ikke måtte rettferdiggjøre valget sitt overfor noen andre om man vil ta abort innen fristen.

Så om du personlig ikke synes noe om tvillingabort – neivel, da kan man som kvinne bruke selvbestemmelsen sin til å ikke ta fosterreduksjon. Det vil ingen hindre deg i.

Men vi må akseptere at andre bruker selvbestemmelsen sin på andre måter. Det er hva ideen om kvinners frihet krever av oss i dette spørsmålet. Jeg sier ikke at det aldri byr på dilemmaer. Men alternativet – å begrense abortretten – er så mye, mye verre. Og med tanke på hva man får tilbake, er det utvilsomt verdt det.

Kvinners frihet til å velge over sin egen kropp går foran andre hensyn. - Tvilling om fosterreduksjon

Så kan man spørre: Hva om konsekvensen av kvinners valg er at det ikke blir tvillinger igjen? I så fall er det symptomer på mer grunnleggende problemer, for eksempel at familiepolitikken ikke gir nok hjelp til dem som får tvillinger.

I så fall er det de underliggende problemene man må ta tak i, ikke forsøke å behandle symptomet ved å begrense abortloven.

Men i ytterste konsekvens er det bedre om tvillinger ikke finnes lengre om 30 år, enn at det er retten til selvbestemt abort som forsvinner.

Twitter: @iver

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter


Engasjert i abortsaken? Da vil kanskje disse sakene være noe for deg:

Blir det uakseptabelt å føde barn med alvorlige diagnoser?

Les også

Rett til selvbestemt abort kan bli krav om å føde friske barn

Utenkelig å leve uten tvillingsøsteren:

Les også

Jeg er for abort, men jeg er også tvilling. Og norsk lov gir meg bakoversveis 

For selvbestemt abort, imot sorteringssamfunnet:

Les også

Abortloven legger grunnlag for et sorteringssamfunn

Sosiale forskjeller og abort:

Les også

Nesten halvparten av kvinnene som tar abort, jobber ikke