Debatt

Er ransbølgen mammas skyld?

 • Seher Aydar

Alle foreldre har ansvar for å holde ungene sine ute av kriminelle gjenger, uansett etnisitet, skriver Seher Aydar.

Atter en gang skal innvandrere flest stå til ansvar for hva et lite mindretall gjør. Og denne gangen kommer det fra landets statsminister.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Ber innvandrerforeldre ta affære» lyste det opp på Dagsavisens forside mandag. Oppfordringen kom fra Erna Solberg, som vil ha slutt på ransbølgen i Oslo.

Til Dagsavisen sa Solberg: «Det ser ut som om ungdomsgjenger ofte står bak. Slik atferd må slås raskt ned på, også fra foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet.» Da jeg leste det var det vanskelig å holde sinnet tilbake.

Et lite mindretall innvandrerforeldre har barn som raner. Likevel går Solbergs oppfordring ut til alle de andre foreldrene også. Hvorfor det?

Erna Solberg må forstå at når noen få innvandrerungdom raner andre ungdommer, så er ikke det noe alle innvandrerungdom gjør. Derfor er det feil å gi foreldrene til alle innvandrerungdom et spesielt ansvar. Alle foreldre har ansvar for å holde ungene sine ute av kriminelle gjenger, uansett etnisitet.

Seher Aydar. Einar Aslaksen

Solberg skjærer alle over en kam. Dette er generalisering som bygger opp under rasisme, og som hun må rydde opp i. Jeg etterlyser et klart svar fra Solberg: Mener statsministeren at mammaen min har mer ansvar for å hindre ran enn andre foreldre, bare fordi hun er innvandrer?

Solberg har kanskje gode intensjoner, men uttalelsene hennes kan gi motsatt virkning. Det kan bli vanskeligere å samarbeide med innvandrerforeldre for å forhindre ran hvis de føler seg mistenkeliggjort og forskjellsbehandlet. Det er dumt, fordi innvandrerforeldre som alle andre foreldre trengs i forebyggende arbeid mot ungdomskriminalitet.

De aller fleste innvandrerungdommer er ikke ranere. Vi er like utsatte og redde for å bli ranet som andre norske ungdommer.

Men i tillegg til den redselen må vi leve med å bli mistenkeliggjort som potensielle ranere, eller venner og foreldre som ikke gjør noe med problemet. På den måten rammes vi dobbelt av ransbølgen. Har Solberg tenkt på det?

Solberg er ikke rasist, men hun er kanskje ikke klar over hvilke fordommer hun kan forsterke med sine uttalelser? Denne uken har debatten #norskrasisme rast på Twitter, hvor folk forteller om sine erfaringer med rasisme i Norge. Debatten viser at det fortsatt finnes mange fordommer. Det er en hårfin linje mellom at Solberg gir innvandrerforeldre generelt et spesielt ansvar og da Carl I Hagen skyldte på innvandrere generelt for søppel på Sinsen i Oslo.

Erna Solbergs uttalelser langt fra det drøyeste jeg har hørt, men som statsminister burde hun tenke over hva uttalelsene hennes kan bety. Det er ikke måte på hva innvandrere skal få skylda for. Jeg er så lei. Dette føyer seg i en trend der innvandrere må svare for alt mulig annet andre innvandrere gjør. Vi innvandrere blir ofte bedt om å fikse opp og ta avstand og ansvar for det andre innvandrere gjør. Heldigvis var det ingen som gikk til blåøyde menn fra vestkanten og ba dem svare for hva en blåøyd mann fra vestkanten gjorde 22. juli 2011. Fordi vi skjønner at det er usmakelig. Det var Norge på sitt beste. Mitt håp er at vi kan være like flinke i diskusjonen om ransbølgen i Oslo.

Det blir ikke færre ran hvis vi skal skyve ansvaret vekk eller gjøre det til en innvandrerdebatt. Jeg tror det hadde vært lurere å diskutere forebyggende tiltak. Uteteamet i Bjerke har to stillinger, nok til å være på vakt hver tredje helg. Før var de tre stillinger, da kunne de være ute annenhver helg. Ungdom trenger steder å være, ting å gjøre og voksne som ser dem. Barn som har foreldre som svikter må følges opp, og man må være villige til å bruke ressurser på forebygging. Det er et sted å starte for politikere som virkelig ønsker å forebygge kriminalitet.

Jeg håper at Erna Solberg hadde en dårlig dag på jobb og utalte seg litt sleivete. Heldigvis er det mulig å rydde opp i det.

Husk det, Erna, du er også innvandrerforeldrenes statsminister.

Les også:

 1. Les også

  Solberg vil mobilisere innvandrerforeldre mot ran

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Regjeringen virker handlingslammet i møte med hatet

 2. DEBATT

  Aftenposten forsterker rasistiske fordommer

 3. NORGE

  Dette mener innvandrerungdom om homofili og likestilling

 4. SID

  Mediene har skapt et skjevt bilde av minoritetsgutter. Flere bør begynne å engasjere seg.

 5. KRONIKK

  Svært mange av innvandrernes barn gjør det bra

 6. KULTUR

  Hans Geelmuydens sleivete kommentar er med på å opprettholde fordommer mot flerkulturelle