Lévy evner ikke å løfte blikket

  • Jan Tariq Rui-Rahman
Den franske forfatteren og filosofBernard-Henri Lévy skrev nylig i Aftenposten om Hamas og Israels konlikt med palestinerne.

FN og verdenssamfunnet mener Gaza er utsatt for blokade. Da blir det kunnskapsløst å argumentere på Lévys måte, med mindre målet er å spre desinformasjon.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Bernard-Henri Lévys tekst i Aftenposten er av flere trukket frem som en god oppsummering av konflikten mellom Israel og palestinerne, med et innhold som ikke når frem i norske medier. Jeg mener det er feil.

Lévy evner ikke å løfte blikket. Han starter med det retoriske spørsmålet om han støtter et Palestina som er styrt av en terrorbevegelse (Hamas). Svaret er som man skjønner nei, og takk for det.

Blokaden

Han fortsetter med en argumentasjon om at blokaden ikke er reell, fordi Gaza grenser mot Egypt (9/10 av grensen er mot Israel). Videre at det meste ifølge ham får passere: strøm, vann, gass, varer og palestinere som skal på sykehus.

Gaza har kun strøm noen timer i døgnet, vannforsyningene er mangelfulle. Mange av pasientene som jeg selv har snakket med i Jerusalem, bodde på sykehuset på grunn av vanskelighetene med å komme gjennom sjekkpostene. Og hva med de andre palestinerne? Kan de dra over grensen?

FN og verdenssamfunnet mener det er en blokade, og da blir det kunnskapsløst å argumentere på denne måten, med mindre målet er å spre desinformasjon. Men hovedproblemet er Lévys bruk av whataboutism, en teknikk som tilsynelatende blir stadig mer populær. Hvorfor gjør han det? Er det fordi han vet at han har dårlige argumenter og derfor hele tiden må flytte fokuset vekk fra kjernen i konflikten?

Propaganda

Han nevner i fleng forhold man bør bry seg om dersom man skal ha rett til å mene noe om denne konflikten: tutsier i Rwanda, muslimer i Bosnia, uigurer og rohingyaer, kristne i Nigeria, Boko Haram, kurdere, Erdogan, Putin, Bashar el-Assad og gud vet hva. Dette er en uting, og en artikkel med noen gode poenger blir til propaganda. Jeg, og alle andre, har rett til å mene noe om denne konflikten selv om vi ikke har kunnskap om alt som skjer i verden.

Videre påstår Lévy at mennesker som nå protesterer i mange land, ikke er interessert i hverken palestinere eller menneskerettigheter. En drøy påstand uten belegg. Han har åpenbart ikke lagt merke til at også jøder demonstrerer i mange land, også i Israel, side om side med palestinere og andre.

Les også

Aftenposten mener: Hamas har mest skyld for krisen

  • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.