Debatt

Gyldendal vil gå grundig inn i kritikken

 • Reidar Mide Solberg
  Reidar Mide Solberg
  Forlagssjef for sakprosa, Gyldendal
Dersom det er elementer i «Hva visste hjemmefronten?» som må rettes opp eller beklages, kan vi forsikre at vi skal gjøre det, skriver Reidar Mide Solberg (bildet).

Når det gjelder en bok som Hva visste hjemmefronten?, kan vi love at vi tar på alvor den forpliktelsen og det ansvaret som følger med en slik utgivelse.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I en kronikk i Aftenposten 20. november opplever forfatterne av Rapport frå ein gjennomgang av Hva visste hjemmefronten? at Gyldendal avviser deres funn.

Dette inntrykket er det viktig for oss å korrigere. Som jeg også uttrykte i flere medier i forrige uke: Vi tar boken på alvor.

Vi forstår også utålmodigheten etter svar. Den offentlige uenigheten om det norske holocaust tærer på.

Samtidig er dette et komplisert kildemateriale der intervjuer og dokumenter skal tolkes opp mot hverandre. Det tar tid.

Marte Michelet brukte fire år på undersøkelser og skriving. Forfatterne har i sin tur brukt nær to år på gjennomgangen av hennes bok.

Marte Michelet (bildet) jobber nå med et lengre og detaljert svar. Også hun trenger tid, skriver Reidar Mide Solberg i Gyldendal.

Tar ansvaret på alvor

Når det gjelder en bok som Hva visste hjemmefronten?, kan vi love at vi tar på alvor den forpliktelsen og det ansvaret som følger med en slik utgivelse.

Michelet jobber nå med et lengre og detaljert svar. Også hun trenger tid. Dersom det er elementer i Hva visste hjemmefronten? som må rettes opp eller beklages, kan vi forsikre at vi skal gjøre det.

Det kan være på sin plass å minne om de ulike rollene forfatter og forlag har. Forfatterne skriver bøkene. Forlaget velger ut og kvalitets-sikrer tekstene i samarbeid med forfatterne og står som ansvarlig utgiver.

Et forlag som Gyldendal skal med sin størrelse også kunne romme og utgi ulike tolkninger og posisjoner fra ulike forfattere. Vi bidrar til debatt og må også tåle selv å bli gjenstand for debatt. Slik drives det offentlige ordskiftet fremover.

Som kronikkforfatterne selv skriver, skal det norske holocaust forskes videre på. Mange spørsmål er fortsatt ubesvarte. Det vil naturligvis heller ikke være vår rolle som forlag å svare på disse spørsmålene. I Gyldendal skal vi derimot gjøre hva vi kan for at den offentlige debatten har så høy kvalitet og er så faktabasert som mulig.


 • Her finner du bakgrunnen for denne debatten:

Les også

 1. Bokanmeldelse: Slakt som nærmer seg karakterdrap

 2. Marte Michelet svarer på kritikken: – Det er norsk historieskriving som har vært selektiv og fordreid

 3. Bjørn Gjelsvik: Vil Michelet beklage nå?

 4. Reidar Mide Solberg: Hovedfunnene i «Hva visste hjemmefronten?» står like støtt som før

 5. Sidsel Levin: Hvor har Michelet det fra at hun ser historien fra et jødisk perspektiv?

 6. Bergren, Bruland og Tangestuen: Lite tillitvekkende fra Gyldendal

Les mer om

 1. Krigshistorie
 2. Sakprosa
 3. Andre verdenskrig
 4. Gyldendal