Debatt

Sommerhelvetet i Oslofjorden

 • Elisabeth Eie

På en stille dag hører vi godt bassen over fjorden, blant annet fra Rådhusplassen, skriver Elisabet Eie. Her fra fra Topp 20-showet samme sted, med bandet Paperboys i 2009 Solum, Stian Lysberg

Er utekonserter en menneskerett?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er fredag ettermiddag, det er vår, fjorden ligger blank og stille. Maten står i ovnen, og vi sitter og nyter stillheten på Malmøya i ettermiddagssolen med en felles venn.

DUNK DUNK. Hva var det? Magen knyter seg, og hjertet setter seg fast i halsen. DUNK DUNK. Stille. DUNK DUNK. Stille. DUNK DUNK!

Det er utekonsert et eller annet sted. Hvor? Nesodden? Langøyene? Kalvøya? Rådhusplassen? Umulig å identifisere. Uansett dundrer basslyden uhindret over fjorden til den treffer oss rett i brystbenet og inne i hodet et eller annet sted. Den lar seg ikke stenge ute av lukkede dører, vinduer eller solide ørepropper. Og hvorfor skal vi stenge oss inne, eller ute, fra verden på kvelder og i helger i vår egen by?

Sånn er det hver sommer. Før utgjorde partybåtene med basshøyttalere på dekk den største frustrasjonen. Nå er det i tillegg utekonserter med maksimal basslyd som begynner om ettermiddagen — noen ganger lørdager, noen ganger fredager og til og med noen ganger torsdager - og varer hele natten igjennom.

Før meldte naboer fra til hverandre hvis sønnen eller datteren skulle feire sin 18-årsdag med fest og musikk. Og det var stille kl. 24. Nå sitter politimesteren i Follo på et kontor i Ski sentrum en vinterdag langt fra sol, sjø og sommer og avgjør at det kan avholdes Elektronikafestival i tre samfulle døgn fra kl. 11 til kl. 01.30 på Langøyene i Oslo. Vi leser konsertannonsen i avisen samme dag som bassen begynner å dunke i kroppene våre og leser med stigende frustrasjon at det nettopp er lydnivået som er hovedtrekkplasteret.

Amper stemning

Elisabeth Eie

Det er med ett slutt på den gode stemningen. Det er umulig å konsentrere seg om boken, avisen eller glede oss over at vi har helgen foran oss. Stemningen blir amper i takt med følelsen av maktesløshet. I stedet for bok og avis, blir det stress om hvor vi kan henvende oss. Oslopolitiet aner ikke om noen konsert. Ikke Miljøetaten heller. Til slutt er det Havnepolitiet som kan fortelle at tillatelse til konsert midt i indre basseng sogner til Follo politidistrikt — en annen kommune!Follo-politiet svarer forøvrig at de kan forby slike arrangementer når det er «frykt for at det kan forårsake alvorlige forstyrrelser av den offentlige ro og orden». De vurderte ikke denne saken slik, men regulerte spilletiden fra omsøkt tid 04:30, til 01:30, altså 12,5 timer i døgnet i tre døgn!

Støystart med russefeiringen

Og hva med resten av kveldene og helgene i løpet av våren og sommeren? Våren begynner med russefeiring på Tryvann og Rådhusplassen, en serie utekonserter på Hellviktangen, Electronikafestival på Langøyene, Kalvøya-festivalen, Øyafestivalen, osv. Når det er utekonsert på Valle Hovin, betaler myndighetene hotellopphold for de nærmeste naboene! På en stille dag hører vi bassen godt over fjorden fra både Kalvøya, Tryvann og Rådhusplassen. Skal alle beboerne rundt fjorden og på øyene flytte på hotell fire helger i året?

Hvem ser og hører oss? Hvem skal vi henvende oss til? Ingen later til å ha noen anelse om hvordan denne type lyd virker på omgivelsene. Og ingen ser og vurderer omfanget og totaleffekten av alle ulike tillatelser som gis til støyende utekonserter gjennom våren og sommeren.

Partneren flykter

Les også

- Jeg har aldri sett så mange hvite mennesker i Tøyen-parken

Nå er klokken er 06.30. Den første basslyden kom på ettermiddagen i går, har fortsatt gjennom hele natten og pågår fremdeles! Når konsertene først er i gang er kontorene stengt.Politiet er opptatt. Vi er overlatt til oss selv. Jeg kan like gjerne bruke morgentimene på formulere mine frustrasjoner skriftlig som å ligge og vri meg i sengen med ørepropper som ikke stopper basslyden.

Min partner har satt seg i bilen og kjørt til en seng et annet sted.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Frode Thuen: Hun er lei av av at foreldrene hennes drikker hver dag

 2. A-MAGASINET

  De søkte etter en savnet mann ved sjøen. I stedet fant de noe som rystet Norge.

 3. VERDEN

  New York gir USA et dystert varsel om hva som er i vente

 4. A-MAGASINET

  Lise Klaveness mener det skjer noe viktig i kvinnefotballen akkurat nå. Og at Norge går glipp av det.

 5. A-MAGASINET

  Marit (35) trives med blodslitet: - Når jeg har det tøft, mobiliseres en kraft inni meg

 6. A-MAGASINET

  Oslos indre havn var en møkkete pøl. Nå er det landets kuleste sted for badstubading.