Debatt

Internrevisjonen: Frp prioriterer pensjonistpar med god råd | Jan Arild Snoen

 • Jan Arild Snoen
  Spaltist

Det er nesten ingen gifte pensjonister som har betydelige økonomiske problemer. Det er likevel denne siste gruppen Frp har valgt å prioritere, skriver artikkelforfatteren.

Finansministeren gir mer penger til noen som ikke trenger dem.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Siv Jensen innledet sin sluttappell i NRKs partilederdebatt fredag med å skryte av at hun hadde økt pensjonene for gifte pensjonister.

Det har vært en kampsak for Frp i alle år å fjerne den reduksjonen som gifte og samboende pensjonister får, sammenlignet med enslige.

I år får gifte to ganger 85 prosent av den grunnpensjonen en enslig får. Neste år økes dette til 90 prosent. Endringen koster 2,7 milliarder kroner i året.

Det utgjør en betydelig andel av den handlefriheten regjeringen har i statsbudsjettet for neste år.

Basert på en misforståelse

Det handler altså om grunnpensjonen, den alle får uansett opptjening – hva de har betalt i trygdeavgift. Det er derfor en misforståelse når noen hevder at de har betalt inn til systemet, og derfor ikke bør få mindre enn enslige.

Fratrekket i pensjonen er begrunnet i at utgiftene ved å bo sammen er langt lavere enn for en enslig. Men Frp har altså fått det for seg at dette er fryktelig urettferdig.

Tillegget er hyggelig for pensjonistene, men svært lite treffsikker sosialpolitikk.

Som jeg tidligere har skrevet om i denne spalten og andre steder, er alderspensjonistene landets rikeste aldersgruppe. Nå skal alle de gifte og samboende blant dem, rike og mindre rike, få 8000 kroner ekstra i året pr. par.

Har ikke dårlig økonomi

Det er færre pensjonister som sliter med økonomien enn en del andre grupper, særlig enslige forsørgere, men også enslige under 35 år samlet.

Forskning, blant annet denne rapporten fra Sifo, og fra Statistisk sentralbyrå viser oss også at pensjonistpar har betydelig bedre økonomi enn enslige pensjonister.

For noen få år siden var det ifølge Statistisk sentralbyrå, 66.000 enslige over 65 år (mer enn én av fire) som hadde vedvarende inntekt under EUs fattigdomsdefinisjon (som ikke nødvendigvis betyr at de er fattige, siden mange av disse har betydelig formue, også uten å ta hensyn til bolig).

Til sammenligning gjaldt dette bare 6000 pensjonister som bor sammen – eller mindre enn 1,5 prosent av denne gruppen.

Det er altså nesten ingen gifte pensjonister som har betydelige økonomiske problemer. Det er likevel denne siste gruppen Frp har valgt å prioritere.

Irreversibel

De økonomisk ansvarlige partiene har i alle år motsatt seg den justeringen som nå skjer, men Frp fikk gjennomslag for en endring i regjeringsforhandlingene med Høyre.

Den er irreversibel – hverken Høyre eller Arbeiderpartiet vil tørre å endre dette tilbake den dagen Frp ikke er i regjering eller trengs for å stemme igjennom budsjetter. I verste fall vil Frp presse igjennom en ytterligere økning i budsjettet for 2017, dersom meningsmålingene peker mot ytterligere nedgang for partiet.

Mange partier, ikke minst Høyre, uttrykker bekymring for bærekraften i velferdsstaten dersomt man ser noen tiår fremover. Det er det all mulig grunn til.

Det ligger an til betydelig kutt eller økte skatter om noen år. Da burde man la være å innføre nye ytelser eller øke nivået på dem, særlig når det er så lite treffsikkert som her.

Men kortsiktige hensyn går som regel foran langsiktige i politikken. Denne gangen trengte finansministeren en gladnyhet i valgkampinnspurten. Det hjalp henne lite. Regningen kommer dagens unge til å betale.

På Twitter: @jasnoen

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer fra Internrevisjonen:

Halse:

Les også

«Fra og med neste valg kan du trolig stryke de kandidatene du ikke liker. Det liker ikke Arbeiderpartiet»

Snoen:

Les også

Internrevisjonen: Jan Tore Sanners store reform kan bli fjellet som føder en mus | Jan Arild Snoen

Halse:

 1. Les også

  «Miljøpartiet de blå»

 2. Les også

  Venstre vil gi næringsdrivende trygder de slipper å betale for

 3. Les også

  Hvordan forholder vi oss til trollene når de tilhører venstresiden og har høyere utdanning? Internrevisjonen

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Pensjonstenes klagekor er falskt, alderspensjonistene tilhører landets mest velstående aldersgruppe.

 2. POLITIKK

  Solberg:- Aps forslag kan gi dårligere utvikling for pensjonistene

 3. DEBATT

  Meninger: 30-40-åringer skremmes til pensjonssparing

 4. ØKONOMI

  Departementet forsvarer nedgangen i pensjonistens kjøpekraft

 5. POLITIKK

  Hvorfor ble det så mye bråk? Her er syv spørsmål og svar om trygdeoppgjøret

 6. POLITIKK

  Enslige minstepensjonister ble lovet penger de ikke får