Debatt

Norge og USA er partnere i støtten til LHBT-personer

  • Samuel D. Heins, USAs ambassadør til Norge
Den amerikanske ambassade i Oslo har vært dekorert med regnbuefargene siden begynnelsen av måneden, fordi juni er Pride Month i USA.

Nå som Oslo Pride er i gang, er vi ved Den amerikanske ambassaden stoltere enn noen gang av våre regnbuevinduer.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Den 1. juni dekorerte vi flere vinduer ved Den amerikanske ambassade i regnbuens farger. Dette gjorde vi fordi juni er Pride Month i USA, da rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) står i fokus. Vi gledet oss til Oslo Pride, og ingen kunne forestille seg at vinduene ville bli bakteppet til nyheten om det grusomme terrorangrepet på nattklubben Pulse i Orlando 12. juni.

Samuel D. Heins, USAs ambassadør til Norge

Alle ved ambassaden er dypt fortvilet over livene som gikk tapt og de mange skadede etter denne forferdelige hendelsen. I Orlando ble menneskerettighetene krenket.

Vi satte stor pris på at nordmenn tok initiativ til en minnemarkering for ofrene utenfor vår ambassade 13. juni. For oss amerikanere understreket dette det sterke felles engasjementet som Norge og USA har for å fremme menneskerettigheter for alle, inkludert LHBT-miljøene. Vi verdsetter også de mange kondolanser vi har fått, fra Hans Majestet Kong Harald, politiske ledere og mange andre nordmenn.

Les også

20 ambassader slår ring rundt Oslo Pride

Egen spesialutsending

Siden april 2015 har det amerikanske utenriksdepartementet hatt en spesialutsending for menneskerettigheter for LHBT-personer, Randy Berry. Dette er en ny stilling i utenriksdepartementet, og så langt vi vet den første av sitt slag i verden. Stillingen ble opprettet av to årsaker. For det første er forfølgelse og marginalisering av LHBT-personer et alvorlig og omfattende problem mange steder i verden. For det andre, som utenriksminister John Kerry uttalte da han tok Berry i ed, står USA «urokkelig fast ved sin forpliktelse til å fremme menneskerettigheter for alle, og det inkluderer LHBT-personer [ ...] vi har et moralsk ansvar for å promotere rettferdige og tolerante samfunn. [ ...] Men det er også en strategisk nødvendighet. Bedre kår for menneskerettighetene fører til mer stabilitet, velstand, toleranse, inkludering, og det er ikke et spørsmål om hvorvidt denne utviklingen skjer – det skjer alltid.»

Volden fortsetter

På verdensbasis er det en tiltagende enighet om at LHBT-personer skal nyte godt av de samme menneskerettigheter som alle andre. Likevel fortsetter volden og diskrimineringen. Nesten 80 land kriminaliserer fremdeles LHBT-adferd eller -relasjoner. Nigeria og Russland vedtok nylig lover som svekker menneskerettighetene ved ytterligere å begrense ytrings- og organisasjonsfrihet. Menneskerettighetsrapport til USAs utenriksdepartement dokumenterer hvordan mange land undertrykker aktører i sivilsamfunnet, med ødeleggende konsekvenser for LHBT-grupper.

I Latin-Amerika og Afrika sør for Sahara utsettes lesbiske og transpersoner for vold og voldtekt.

Mange steder i verden flykter LHBT-personer fra sine hjem og land for å unngå fengsel, forfølgelse eller endog å bli drept.

Norge og USA samarbeider om å løse disse utfordringene globalt og hjemme. Begge har vært medlemmer av FNs LHBT-kjernegruppe. I tillegg er Norge en støttespiller for Global Equality Fund, ledet av det amerikanske utenriksdepartementet. Fondet kobler det offentlige, næringslivet og frivillige organisasjoner, med mål om å styrke LHBT-personers rett til å leve fritt og uten å oppleve diskriminering. Vi vil fortsette å arbeide sammen med sterke partnere som Norge for å styrke den globale oppslutningen om LHBT-personers menneskerettigheter.

Viktige fremskritt i USA

Under årets Oslo Pride vil Den amerikanske ambassaden fokusere på likestilling for transpersoner. Vi inviterte en ekspert, Dr. Katie Spencer, til å holde foredrag på Pride House 23. juni. Hun snakket om viktigheten av å inkludere transpersoners utfordringer i helsevesenet.

I løpet av de siste syv årene har USA gjort viktige fremskritt innen LHBT-rettigheter. Vi har fått slutt på praksisen i militæret som ble kalt «Don’t Ask, Don’t Tell», vi har innført en lov som forebygger hatkriminalitet, the Hate Crime Prevention Act, og vi har endret loven om vold mot kvinner til å være mer LHBT-inkluderende. I tillegg har president Obama endret det føderale arbeidslivsregelverket til å bli mer inkluderende og han har utnevnt flere LHBT-personer i ledende politiske stillinger. Så sent som i mai kunngjorde Obama at offentlige skoler skal tillate transungdommer å bruke det toalettet som samsvarer med deres kjønnsidentitet.

Solidaritet med LHBT-miljøet

Endring kan ofte virke vanskelig, selv i våre egne samfunn. Men til tross for tilbakeslag er vi på vei mot friere og mer rettferdige samfunn, både i USA og globalt. Som partnere vil Norge og USA fortsette å støtte LHBT-personers menneskerettigheter, både i våre egne og i andre land.

Nå som Oslo Pride er i gang, er vi ved Den amerikanske ambassaden stoltere enn noen gang av våre regnbuevinduer.

De er et symbol på vår solidaritet med LHBT-miljøet. Vi er stolte av å delta i arrangementene under Oslo Pride, og i våre tanker og hjerter bærer vi med oss minnet om dem vi mistet 12. juni. La oss alle samles om de internasjonale fargene i regnbueflagget når vi nå fortsetter kampen for at alle skal få leve et liv i verdighet og respekt.

Jeg ønsker dere alle en meningsfull feiring av Oslo Pride.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

  1. «Jeg oppfordrer alle til å være med ut i gatene neste lørdag, spesielt personer fra innvandrermiljøene»

  2. Hareide og kirketopp deltar i Oslo Pride

  3. Oslo Pride: Jeg flagger – fordi jeg kan!

Les mer om

  1. Pride
  2. Oslo
  3. LHBT
  4. Den amerikanske ambassaden