Debatt

Alle som elsker å hate Trump kan finne seg i den merkelige posisjonen å heie litt på Ted Cruz | Thor Steinhovden

 • Thor Steinhovden

Ted Cruz er senator fra Texas og regnes som den mest konservative blant dem som kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat. Scott Morgan

Donald Trump leder på nasjonale målinger, men i Iowa har Ted Cruz tatt ledelsen på målingene som faktisk betyr noe. Vil Cruz nå kapre rampelyset blant republikanerne?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I blitzregnet som følger Donald Trump er det vanskelig å tenke seg at han ikke er klar favoritt til å bli republikanernes presidentkandidat. Medienes dekning forsterker også dette inntrykket. VG meldte senest forrige uke at «det er milevis frem til Donald Trump som har en oppslutning på 38 prosent blant republikanske velgere.»

Trump leder riktignok på nasjonale målinger blant republikanske velgere, men det er ikke dette som først og fremst avgjør nominasjonskampen i USA. Kandidatene samler nemlig opp delegater fra de ulike caucus— og primærvalgene i vinter og våren 2016. Første kandidat som når 1,236 delegater får et flertall på landsmøtet i juli, og blir dermed valgt til partiet kandidat. Selv om nasjonale målinger ofte reflekterer lignende trender på lokalnivå, så er ikke alltid dette en god måte å spå utfallet på.

Åsa Maria Mikkelsen

To av «lokalvalgene» i nominasjonskampen er spesielt viktige: Caucusvalget i Iowa 1. februar 2016 og primærvalget i New Hampshire 9. februar legger føringer for resten av valgkampen. Eksempelvis kan en kandidat som gjør det overraskende bra i Iowa fort havne i medvind, mens det motsatte kan skje for forhåndsfavoritter som gjør det uventet dårlig.I etterkant vil trolig flere republikanske kandidater kaste inn håndkleet, som igjen frigir stemmer som da ofte søker mot kandidaten som er mest populær på det tidspunktet. Hillary Clinton fikk merke dette i 2008, da en ung senator fra Illinois noe overraskende vant Iowa og startet sin nedkjemping av forhåndsfavoritten Clinton.

Hvem vinner Iowa 2016?

Inntil nylig har Trump ledet i Iowa, men har nå virkelig fått konkurranse av senatoren Ted Cruz fra Texas. Forrige uke viste en meningsmåling at Cruz ledet over Trump med hele ti prosentpoeng, men dette har jevnet seg ut. Det er likevel verdt å merke seg at Cruz sin kurve på gjennomsnittsmålingene nå peker rett oppover. Han er nå en het kandidat til å vinne dette caucusvalget, i en delstat hvor velgerne på høyresiden de siste valgene har hatt en tendens til å like verdikonservative kandidater. I 2008 vant pastoren Mike Huckabee, mens den svært konservative Rick Santorum stakk av med seieren i forrige runde.

Det er dessuten flere faktorer som taler i Texas-senatorens favør. Cruz er populær blant republikanske velgere, også de som foretrekker en annen kandidat. Den siste tiden har han dessuten fått støtteerklæringer fra flere konservative organisasjoner i delstaten. Dette veier ofte tungt i primærvalgene, blant annet fordi disse organisasjonene da gir kandidaten tilgang til sine egne nettverk av støttespillere og velgere. På lokalnivå kan disse vise seg å være viktige ressurser når det er knapt om stemmene.

Det anerkjente nettstedet Politico peker dessuten nå på Cruz som den sannsynlige vinneren av caucus-valget i Iowa. Cruz selv virker selvsikker i Iowa og har nå snudd oppmerksomheten sørover mot delstater som har primærvalg i slutten av februar og tidlig mars.

Hvem er Ted Cruz?

Ted Cruz har vært mye i rampelyset i USA de siste to årene, men er en ganske ukjent kandidat for norske lesere. Han fikk sitt gjennombrudd som rådgiver for George W. Bush sin kampanje i 2000, men ble først selv valgt inn i senatet i 2013.

I fjor høst ledet han et korstog i Representantenes hus mot Obamas helsereform, som til slutt førte til at den amerikanske staten regelrett stengte i seksten dager. Feiden ledet ikke til noen endringer i helseloven, men førte derimot til at USA gikk glipp av 23 milliarder i form av tapt verdiskapning. Den kontroversielle hendelsen gjorde republikanerne upopulære blant velgerne på landsbasis, men førte samtidig til at Cruz ble en helt for mange på den ytre høyresiden.

Les også

Les Aftenpostens USA-korrespondent Kristoffer Rønnebergs analyse: Gjøkungen Trump har ennå ikke gått for langt for republikanerne

I følge tallknuseren Nate Silver er Ted Cruz den mest konservative kandidaten blant republikanerne. Det sier sitt. Han trekker det meste av sin støtte fra Tea Party-bevegelsen og kristne konservative velgere. Cruz er motstander av homofilt ekteskap, abort og en føderal skatteetat. Han anerkjenner at klimaendringer er i anmarsj, men ikke at de nødvendigvis er menneskeskapte.

Cruz har klart å omsette sine konservative standpunkt til finansiell støtte. Han er nå en av de mest velfinansierte kandidatene på høyresiden, og har i tillegg et par Super PACs bak seg, såkalte «uavhengige politiske organisasjoner» med mye penger i lomma.

Blir Cruz president?

Det er fortsatt tid til mange overraskelser både i nominasjonene og i valgkampen. Marco Rubio brukte mesteparten av årets siste debatt til å angripe senatoren fra Texas, og mer vil komme i ukene som kommer. På lang sikt er Rubio en mer spiselig kandidat for både partiet og den brede velgermassen.

Ted Cruz er en seriøs utfordrer, og kan komme til å trekke amerikansk politikk langt til høyre

I denne fasen av valgkampen kan mye skjer på kort tid. I 2007-08 ledet Mike Huckabee på denne tiden, mens Newt Gingrich var på toppen av meningsmålingene i desember 2012. Begge viste seg å være et blaff i vinden, og det kan fort bli sant også for Cruz.

Alle som elsker å hate Trump kan finne seg i den merkelige posisjonen å heie litt på Ted Cruz. Han er i hvert fall en seriøs utfordrer og kan komme til å trekke amerikansk politikk langt til høyre dersom han vinner nominasjonen.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Ny podkast: I Debattert snakker debattredaktørene Hilde Sandvik (Bergens Tidende) og Erik Tornes (Aftenposten) om ukens største debatter. Siste episode: Sandvik vil ha Kristin Clemet som kulturminister. Og Nils August Andresen kommer på besøk for å snakke om Den andre Facebookhøgrekrigen.

 1. Les også

  Republikanernes mareritt er demokratens drøm | Jan Arild Snoen

 2. Les også

  Ett år til USA-valget. Kronikk: Valgkampen, vinneren og vetokratiet | Gunnar Grendstad og Hilmar L. Mjelde

 3. Les også

  Nå stoler amerikanere mindre på Hillary Clinton enn de gjorde på George W. Bush på sitt laveste | George Gooding

Les mer om

 1. Debatt
 2. Ted Cruz
 3. Donald Trump
 4. Amerikansk politikk
 5. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump har nok delegater til å vinne nominasjonen

 2. VERDEN

  Trump vant nominasjonen i staten Washington

 3. VERDEN

  Trump-opprør kneblet på republikanernes landsmøte i Cleveland

 4. VERDEN

  Ted Cruz ble buet av scenen på republikanernes landsmøte

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Trump er feil presidentkandidat

 6. VERDEN

  Trump gjorde narr av demokratene