Debatt

Oslo blir aldri en sykkelby i verdensklasse | Marius Steen

  • Marius Steen, sykkelpendler i arbeidsklær og aktiv syklist, St. Hanshaugen

Vi trenger ekstremt klare regler for syklister i trafikken, skriver innleggsforfatteren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Hvorfor bygges det sykkelfelt som er direkte livsfarlige? Hvorfor bryter syklister regler i trafikken hver dag og blir sjelden straffet?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Vi trenger ekstremt klare regler for syklister i trafikken, skriver innleggsforfatteren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Formålet er vi alle enige om: Oslo skal og må bli en bedre sykkelby.

Tiltaket er positivt, men deler av det tvinger oss i en skummel retning.

Hvorfor bygges det sykkelfelt som er direkte livsfarlige? Hvorfor bryter syklister regler i trafikken hver dag og blir sjelden straffet?

Sykkelveier som bygges feil, koblet med spik spenna gærne syklister, er lik trøbbel. Vi ber om bråk.

Pill råtten sykkelkultur

La oss se på sykkelkulturen først.

Vi trenger ekstremt klare regler for syklister i trafikken. Disse reglene må kommuniseres og læres.

Politiet må håndheve reglene hardt med bøter, og på toppen av det hele må syklistene selv være strenge mot hverandre. Uten et system som alle følger, blir det bare rot.

Sykkelkulturen i Oslo er pill råtten.

Prøv å stå på fortauet ved hovedinngangen til Frognerparken en morgen. Det er livsfarlig. Syklistene som suser nedover Kirkeveien, er nemlig bare sånn passe opptatt av sin egen sykkelsti, syklistene er i hvert fall ikke opptatt av deg.

Marius Steen. Foto: Privat

Så fort det er rødt lys ved en fotgjengerovergang, eller bussen stopper utenfor parken, byttes sykkelsti med fortau. Fort skal det gå mellom morgentrøtte arbeidsfolk og studenter, barnevogner og hunder i bånd.

Er det sykkelritt på gang? Mange av syklistene er på ildrød risikosone, og mange av syklistene tror det er sånn det skal være: Stoppe på rødt? ikke vits. Holde seg i sykkelfeltet? Samme det, vel. Vikeplikt og håndsignal, listen over regler du ellers overholder som bilist, gjelder tydeligvis ikke syklister.

Her forleden stoppet jeg på rødt lys, som vanlig. Bak meg hørte jeg et oppgitt: «Seriøst?!». Fantomet bak meg mente det var helt på trynet å stoppe på rødt lys, da måtte nemlig han også stoppe.

Syklister bryr seg ikke om andre biler, heller. Generelt sykles det ofte grisete. Men så fort bilen ikke viser hensyn, da er helvete løs.

Sykkelveier vil ta liv

Det er blitt skrevet og klaget massevis om sykkelveier som oppheves midt i trafikken, og steder i byen som totalt mangler sykkelalternativ. Oslo kommune og Statens vegvesen er på den ballen.

Min bekymring er imidlertid de nye kryssene vi har opplevd i byen, der syklistene plutselig skal stille seg til venstre i veibanen, klare for å krysse møtende trafikk.

Her vil folk dø, det er bare et spørsmål om tid før det smeller.

Les også

  1. «Oslos hippeste gate» har suverent flest nestenulykker

  2. Her kan Oslo-syklister få ny hovedtrasé

København blir ofte nevnt som sykkelbyforbilde. Jeg har bodd i København, og jeg forstår godt at vi vil herme etter fadøl-byen i søken etter bedre løsninger.

Men vet du hva København ikke har? De har ikke de dødsfarlige kryssene, der vi plutselig skal svinge over i motgående trafikk.

I København holder du alltid til høyre, og du sykler over krysset til andre siden, svinger lett ut til høyre og stiller deg klar med den ventende trafikken som skal i samme retning som deg.

Sykkelkulturen i Oslo er pill råtten

Dessuten, ingen gjør dette ved å sykle på fortauet eller noe annet kreativt slik vi gjør her hjemme. Folk holder seg i sykkelfeltet. København har system. Alle følger det. Du får kjeft og ikke minst bot hvis ikke.

Mest primitive sykkelby

Skal Oslo fungere som sykkelby, trenger vi gode sykkelveier uten livsfarlige kryss, og vi trenger en sykkelkultur tuftet på klare regler som også politiet håndhever.

Ellers forblir vi Skandinavias mest primitive sykkelby blant hovedstedene, og vi mister livet i samme slengen.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Lese mer? Her er noen forslag fra oss:

  • Her er de fem verste stedene å sykle i Oslo: Sykkelvei gjennom leskur, smalt sykkelfelt og sykkelvei som bråstopper
  • Så fort sykler folk i Oslo

Les mer om

  1. Oslo
  2. Sykkel
  3. Sykling