Debatt

Heidi Nordby Lunde svarer Jonas Gahr Støre: Kullsvart dilemma

 • Heidi Nordby Lunde
  stortingsrepresentant (H), andre nestleder, arbeids- og sosialkomiteen

Svaret på hvilke tiltak som virker best, er ikke så innlysende som Jonas Gahr Støre vil ha det til.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I Aftenposten sammenligner Støre kullselskaper med uetisk virksomhet.

Det er kanskje velmenende å ønske å trekke Oljefondet ut av kull basert på dette, men da har man også definert vekk bedre levevilkår for 3 milliarder mennesker i uoverskuelig fremtid.

Oljefondet har utelukket selskaper som produserer tobakk, klasevåpen og landminer, produkter man er enige om er destruktive og ødeleggende, basert på en etisk vurdering om at Norge ikke skal bidra til å finansiere disse.

afp000880371.jpg

Det er også gode grunner til å selge seg ut av kull. Men gjør man dette til et spørsmål om ren etikk, er det flere hensyn som må tas.

Dør av mindreverdig brensel

Ifølge det internasjonale energibyrået IEA mangler hele 1,3 milliarder mennesker tilgang til elektrisitet, hovedsakelig i India, Pakistan, Bangladesh, Indonesia og Afrika sør for Sahara.

Halvparten av verdens befolkning er avhengig av mindreverdig brensel, som ved, kull og tørket møkk til matlaging og varme. Årlig dør 4,3 millioner mennesker av sykdom knyttet til uventilert fyring inne.

Mangel på elektrisitet dreper – og dreper først og fremst kvinner og barn, fordi de er ansvarlig for matlaging og sanking av brensel.

Det er ingen tvil om at fattigdom og verdens energibehov er massive utfordringer å løse samtidig med klimautfordringene. Uttak av mer kull kan føre til irreversible klimaendringer, som også rammer verdens fattige.

Det kan dermed godt argumenteres med at det er uetisk å investere i disse selskapene.

Men det internasjonale energibyrået, IEA, anslår også at verdens energibehov vokser med 40 prosent frem mot 2040. Selv om vi skulle ønske at dette ble dekket av fornybar energi, er realiteten at vi fortsatt er avhengige av både olje og kull som energikilder. Det er hovedsakelig fremvoksende økonomier som står for veksten.

Tilgang på energi er en forutsetning for økonomisk vekst. Ikke bare fordi industri og arbeidsplasser er avhengige av det. Man skal ikke ha reist mye i Afrika for å ha sett skolebarn gjøre lekser under gatelamper av mangel på elektrisitet hjemme.

Selv om vi ikke liker det, er både kjernekraft og kull en del av løsningen for land der innbyggerne ikke har råd til å betale dobbelt så mye for å få strøm fra fornybar energi, slik som i Tyskland.

Mister langsiktig investor

Er det etisk riktig av et så rikt land som Norge å trekke seg ut av selskaper som da mister en langsiktig investor med kraft til å påvirke en omstilling i retning av å fase ut kull i kraftproduksjon, samt investere i teknologi som gjør utvinningen så skånsom som mulig?

Det er liten uenighet i Stortinget om at kull har alvorlige klimaeffekter. Spørsmålet er hvilke tiltak som gir best mulig klimaeffekter.

Svaret er ikke så innlysende som Støre vil ha det til. Når Oljefondet i tillegg står i fare for å bli oppfattet som et politisk instrument for norske myndigheter, samtidig som vi selv fortsetter med egen oljeutvinning, kan det gå på troverdigheten løs. Det er ikke ansvarlig politikk, tvert imot.

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

 1. Les også

  Kronikk: Myten om gass som klimaløsning

 2. Les også

  Gass som klimaløsning er ingen myte

 3. Les også

  Omkamp om kull på Stortinget

 4. Les også

  Borsch tar feil om gass og klima

 5. Les også

  Kullsviertro på gassmyte

 6. Les også

  Rebekka Borsch (V) svarer Høyre: Utdatert om gass og klimaendringer

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Vi må heie frem bedrifter som er villige til å investere i utviklingsland

 2. DEBATT

  Å selge seg ut av olje og gass er fornuftig. Men det er ikke nok.

 3. POLITIKK

  Støre åpner for debatt om Equinors utenlandssatsing

 4. ØKONOMI

  Oljeprisen har falt 15 prosent i juli. Hva betyr det for grønn energi?

 5. VERDEN

  Første døgn uten kullkraft i Storbritannia siden 1800-tallet

 6. NORGE

  Miljøjubel for skjerpede regler for kull i oljefondet