Debatt

Nina Kristiansen utelater et viktig budskap om vår forskning på glutensensitivitet | Hanna Fjeldheim Dale

 • Hanna Fjeldheim Dale
  Klinisk ernæringsfysiolog, PhD-stipendiat ved Haukeland Universitetsjukehus

Det er dermed slik at vi ikke på noen måte stiller oss tvilende til symptomene deltagerne opplever, tvert imot, men våre funn tyder på at det sannsynligvis ikke er gluten som er synderen, skriver innleggsforfatteren.

De pasientene som opplever bedring av et glutenfritt kosthold, reagerer trolig på andre komponenter i hvete enn gluten.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I artikkelen «Forskning tilbakeviser glutensensitivitet» i Uviten-spalten i Aftenposten 12. juni refererer artikkelforfatter Nina Kristiansen til vår nylig publiserte studie på glutensensitivitet, gjennomført ved Senter for Ernæring på Haukeland universitetssjukehus.

Kristiansen fremmer vårt hovedfunn – at pasientgruppen som helhet ikke reagerte spesifikt på glutenholdige muffins, men samlet sett fikk like mye symptomer etter inntak av glutenfrie placebomuffins.

Hanna Fjeldheim Dale. Foto: Privat

På bakgrunn av våre funn konkluderte vi med at pasienter med antatt glutensensitivitet ikke har en spesifikk reaksjon på gluten.

Andre mulige symptomtriggere

Kristiansen fremmer en såkalt noceboeffekt (en forventet negativ reaksjon) som en mulig forklaring, noe vi er enige i at er sannsynlig.

Men, et viktig budskap Kristiansen derimot ikke omtaler i sin artikkel, som vi mener gjør hennes fremstilling noe unyansert, er at de pasientene som opplever bedring av et glutenfritt kosthold, trolig reagerer på andre komponenter i hvete enn gluten.

Hvete inneholder, i tillegg til proteinet gluten, flere komponenter vi vet kan trigge symptomer. Blant de mest omtalte den siste tiden, er fruktaner.

Fruktaner er tungt fordøyelige karbohydrater og en del av samlebetegnelsen FODMAP (Fermenterbare Oligo-, Di-, Monosakkarider And (og) Polyoler), som er kjent å trigge symptomer hos pasienter med irritabel tarm syndrom (IBS).

Et glutenfritt kosthold er også et hvetefritt kosthold, og derfor vil mange som reagerer på fruktaner oppleve reduserte symptomer når inntak av hvete reduseres. Dette omtaler vi tydelig i artikkelen Kristiansen refererer til.

En reaksjon på fruktaner ble ikke undersøkt spesifikt i vår studie, men flere studier har den siste tiden fremmet fruktaner som en mulig symptomtrigger.

Det er dermed slik at vi ikke på noen måte stiller oss tvilende til symptomene deltagerne opplever, tvert imot, men våre funn tyder på at det sannsynligvis ikke er gluten som er synderen.

Les også

Lar du deg lure av matmerkingen? Sjekk disse 11 matvarene.

Bedring ved å kutte hvete

Kristiansen avslutter med å antyde at mange velger glutenfri diett som skalkeskjul for psykiske plager. Dette er en uttalelse vi ikke stiller oss bak.

Vi vet fra tidligere studier at pasienter som er plaget med tilbakevendende symptomer fra mage og tarm, har nedsatt livskvalitet og høyere forekomst av depresjon enn en frisk befolkning.

Vår studie tyder på at det sannsynligvis ikke er gluten, men trolig andre komponenter i hveten, som spiller inn

Vi vet også at en reduksjon i symptomer fører til mindre depresjon og en bedring i livskvalitet.

Vår kliniske erfaring tilsier at flere pasienter rapporterer om bedring både i psyken og i mage-tarmplager ved å kutte ut hvete fra kostholdet.

Hvorfor det er slik, vet vi ikke, men vår studie tyder på at det sannsynligvis ikke er gluten, men trolig andre komponenter i hveten, som spiller inn.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.


Les mer om

 1. Gluten

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Glutenfritt? Lav-Fodmap? Gå til legen før du setter deg selv på unødvendig strenge dietter

 2. KRONIKK
  Publisert:

  Forskere: Å reagere på brød betyr ikke alltid at man er glutensensitiv

 3. DEBATT
  Publisert:

  Jeg har intoleranse. Ikke allergi eller cøliaki. Det skal jeg være tydelig på.

 4. VITEN
  Publisert:

  De tålte ikke gluten, men merket ikke at de spiste det

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Endelig et nesten glutenfritt statsbudsjett!

 6. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, søndag 16. juni