Debatt

Smittevernoverlege i Oslo svarer Dag Viljen Poleszynski om vaksiner: Demonstrere slik historieløshet

  • Tore Wælgaard Steen
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er så man må gni seg i øynene etter å ha lest innlegget om vaksiner av Dag Viljen Poleszynski i Aftenposten nylig. Han skriver at meslinger er en harmløs virusinfeksjon som går raskt over av seg selv. Videre skriver han blant annet at vaksiner har hatt liten betydning for dødeligheten av blant annet polio. Hvordan kan en som undertegner med "dr.philos." demonstrere slik historieløshet?

Poleszynski:

Les også

Dag Viljen Poleszynski svarer John Færseth: Usaklig om vaksineskepsis

Hvor var Poleszynski på 1950-tallet? Ifølge Wikipedia er Poleszynski født i 1946. I Norge ble det meldt 1563 barn med lammelser på grunn av polio i 1951. Jeg er født i 1950, og husker godt flere elever på barneskolen der jeg gikk, som slet med følger av polio.

Traff Poleszynski ingen slike barn i oppveksten?

De som var mest alvorlig rammet kunne ligge i såkalt jernlunge (den tids respirator) i årevis. Uten behandling dør 5–10 prosent av de med lammelser. Ifølge polioforeningen sliter rundt 7000 eldre nordmenn med senfølger av polio.

Er meslinger en ufarlig sykdom i vår del av verden? Det er klart at barn i fattige land som er underernærte eller har immunsvikt, er mye mer utsatt for komplikasjoner enn norske barn. Men inntil vaksinen kom til Norge i 1969, døde norske barn av meslinger hvert år.

Oslo hadde et utbrudd av meslinger i 2011. Flertallet av de syke barna var så medtatt at de måtte innlegges i sykehus. Ett barn ble alvorlig sykt og fikk varige skader.

Nylig publiserte studier i tidsskriftet Lancet viser at på verdensbasis døde rundt 100.000 barn av meslinger i 2013. I 1990 døde over 500.000 barn av samme sykdom. Årsak: Flere barn vaksineres nå enn tidligere.

Andrew Wakefields teori om sammenheng mellom meslingvaksine og autisme var interessant da den ble publisert. Det er ikke riktig at Wakefield bare møtte "en storm av kritikk". Det ble gjort flere undersøkelser som ikke kunne vise noen slik sammenheng.

Så hvis Poleszynski tror at Wakefields hypotese ikke er blitt testet, tar han feil. Teorien ble tatt alvorlig, den ble testet og tilbakevist.

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

  1. Meslinger: Europeisk vaksinetvang gir inntil 99 prosents dekning

  2. Villig vaksinasjon

  3. Nei, obligatorisk vaksine er ikke tvangsmedisinering. Og ja: Nå er det på tide å innføre det.

Les mer om

  1. Debatt
  2. Vaksine