Debatt

Terroren kommer fra et sted og det er ikke fra arbeiderklassen | Andreas C. Halse

 • Andreas C. Halse

e7cd827c-18b4-2536-af4a-c8f9f3c878ae.jpg

Den ekstreme islamismen som i dag plager Europa og verden, kommer ovenfra og er skreddersydd for å legitimere diktatoriske styresett.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Helt vanlige folk med lav eller ingen lønn eller lav utdannelse får alt for mye av skylden for dette islamistiske terrorfaenskapet.

Det kan nesten virke slik at det er helt forståelig at man går og sprenger seg i lufta for en dårlig sak fordi man går ledig en stund eller sliter på skolen. Det er en analyse som ser bort fra både islamismens ideologiske kraft og fra virkeligheten.

Tendensen synes tvert imot heller å være at en stor andel av dem som tar del i slikt er ganske velintegrerte og velfungerende innbyggere med både gode jobber og solid utdanning.

Nyttige idioter

Det var heller ikke akkurat folk flest som kom opp med denne skiten. På samme måte som det ikke var arbeidsfolk som kom opp med den latterlige ideen om «arbeidernes» kommunistiske parti på 70-tallet. Det var ressurssterke folk fra øvre middelklasse som hadde forlest seg på en ødeleggende og menneskefiendtlig ideologi og gjorde seg til nyttige idioter for diktatorer i øst.

Ingenting av dette var noe som hadde sitt utspring i arbeiderklassen. Det har heller ikke dagens ekstremisme.

Den ekstreme islamismen vi ser i dag er et intellektuelt makkverk kokt i hop av imamer, på egne islamistuniversiteter og sponses og spres aktivt av noen av verdens rikeste oljestater.

Les også

Disse terroristene er ikke «de andre», og de kommer ikke «utenfra», skriver politisk flyktning og forfatter Iyad El-Baghdadi om angrepene i Brussel

Den ekstreme islamismen som i dag plager Europa og verden kommer ovenfra og er skreddersydd for å legitimere diktatoriske styresett.

I land som Qatar, Saudi-Arabia er islamismen makthavernes sterkeste redskap for å undertrykke egen befolkning og overføre makt fra generasjon til generasjon, innad i de samme familiene.

Arbeidsfolk derimot, dør i tusentalls mens de bygger VM-stadioner eller jobber som moderne slaver uten tilstrekkelig hvile, fritid, rettsvern eller en lønn å leve av. På samme måte som helt vanlige folk slaktes ned i tusentalls av folkene som følger den samme forskrudde ideologien i land som Syria og Irak.

Islamismen hater alt det beste

Islamismen som omgir oss har en voldsom kraft for en del mennesker, og den hater alt det beste vi har skapt i vestlige samfunn.

 • Den hater kvinner som går på jobb fremfor å være hjemme med hus og unger.
 • Den forakter at to menn eller kvinner kan omfavne og kjærtegne hverandre offentlig.
 • Den hater friheten til å finne mening i våre egne liv, fremfor å være avhengige av religiøse ledere som bindeledd mellom oss og en skaper.
  En av grunnene til denne ideologiens voldsomme kraft er de enorme økonomiske musklene som ligger bak den, videreutvikler den og sprer den. Gjennom moskeer og lukkede trossamfunn i land etter land. Betalt av rike sjeiker. Mye av de økonomiske musklene kommer fra oss. Og det er hverken folk flest i Saudi-Arabia, Qatar eller Europa som har funnet ut at vi skal bevæpne, handle med og finansiere det ideologiske sentrumet for den samme ideologien som vi prøver å bekjempe.
Les også

Be for Brussel. Be for Paris. Be for Boston. Nei, ikkje be! Gjer noko! oppfordrer medieviter Kjetil Aarseth

Terroren dreier seg i så måte om utenrikspolitikk og handelspolitikk, men ikke på den måten terroristene prøver å innbille oss. Det handler ikke om krig i Libya eller Irak. Hvorfor skulle ekstreme islamister hevne seg på at vi har styrket strengt sekulære regimer som har kontrollert trossamfunn med jernhånd? Og hvorfor skulle de brydd seg om livene til andre muslimer når de selv slakter ned muslimsk sivilbefolkning på daglig basis?

Så hva må gjøres?

Vi skal være tøffe mot terror, men også mot terrorens årsaker.

Innenfor rettsstatens grenser bør vi målrettet drive etterretning, overvåking og straff av dem som bruker terror for å fremme sin agenda. Samtidig bør vi med helt andre midler gå så langt vi kan for å ramme ideologiens ideologiske og finansielle senter.

Dobbeltspillet til de islamistiske statene i Midtøsten bør avsløres, konfronteres og bli møtt med sanksjoner som rammer lommeboken. Muligheten til å fyre opp under og finansiere ekstremisme i Europa bør også motarbeides med alle de virkemidler vi har til rådighet.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Debatt
 2. Terror

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Vi må slutte å være naive i møtet med islamistisk terror | Mahmoud Farahmand

 2. KULTUR

  Cornelius Jakhelln med ny bok «Nazi Jihad»: – Jeg er overhodet ingen høyreekstremist eller rasist

 3. KRONIKK

  Islamister jobber på spreng for å påvirke barn og unge med skadelig propaganda. De lærer folk å hate

 4. DEBATT

  En ny regjering må bryte med Saudi

 5. DEBATT

  Hat- og voldspredikanter har ingenting i Norge å gjøre | Sylvi Listhaug

 6. DEBATT

  Vi har ikke råd til å tape kampen om unge muslimers hjerter og sinn. Vi må kjempe - nå. | Abid Raja