Støres ansvar for å ta ansvar | Stian Valla Taraldsvik

 Om Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) blir statsminister før valget i 2021, vil ansvaret for det ligge på Solberg-regjeringen som skuslet bort mandatet fra velgerne i 2013, skriver debattanten.

Sigbjørn Aanes i First House forveksler «politisk kaos» med opposisjonens oppgave som korrektiv.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Sigbjørn Aanes skriver at Jonas Gahr Støres beste mulighet for å bli statsminister er nå. Aanes er en av de fremste politiske kommunikasjonshodene i Norge, som mange kan lære mye av, og det er forståelig at man farges av å formulere en statsministers strategi og budskap. Aanes har tung erfaring i toppsjiktet av politikken, men det virker som det er på sin plass med en kort oppfrisking i politisk praksis.

Normalen i Norge er at regjeringer sitter på Stortingets nåde. Enhver regjering sitter så lenge den har tillit i nasjonalforsamlingen. 2018 har satt dette tillitsforholdet under press. Selv om målingene har vært stabile for Erna Solberg, er velgernes tillit investert i et storting der flertall etter flertall glipper for regjeringen.

Taper viktige slag i Stortinget

Så langt har året vært krevende for Erna Solberg. To ministre har på høylytt vis gått av, og regjeringen har tapt viktige slag i Stortinget. Det tærer på tilliten til en mindretallsregjering og dens evne til å vise handlekraft.

Les også

Hvert femte medlem har forlatt Høyre og Frp

Arbeiderpartiet og resten av opposisjonen ønsker seg en annen regjering. Derfor bør ingen la seg overraske når disse stemmer ned regjeringen i de sakene der det finnes alternative flertall. Det er ikke spill og taktikk, men hverdagslig melk- og brødpolitikk. Ingen regjering kan forvente sympati fra opposisjonen.

Politisk spill og politisk kutyme

Når det er uro i politikken, er det fristende å flytte fokus over på politiske motstandere. Men noen ganger blandes politisk spill med politisk kutyme.

Aanes forveksler «politisk kaos» med opposisjonens oppgave som korrektiv. Det er nok kjærkomment for Arbeiderpartiet å få lov til å snakke om politikk mens andre snakker om spill og spinn. Det kan virke som velgerne har fått med seg dette. Partiet går høsten i møte med forsiktig vekst på meningsmålingene.

Arbeiderpartiets ansvar

Erna Solberg har ansvar for at Regjeringens politikk får flertall i Stortinget, og tilsvarende når dennes forslag stemmes ned. Hvorvidt Solberg følger opp sitt ansvar, avgjøres ved valg.

I mellomtiden er det Stortingets jobb å vurdere sin tillit til Regjeringen. Arbeiderpartiet har derfor et spesielt ansvar som ledende opposisjonsparti. Forvitrer tilliten mellom storting og regjering, er det opp til opposisjonen å forsøke å danne et styringsalternativ.

Les også

NRK-profiler går fra å stille kritiske spørsmål til politikere til å bli deres megafoner

Aps linje er uforandret: Partiet er alltid beredt til å overta regjeringsmakten om den politiske situasjonen krever det. Det ville være mer sjokkerende om Støre hadde avvist å danne regjering i løpet av høsten. Om Støre blir statsminister før valget i 2021, vil ansvaret for det ligge på Solberg-regjeringen som skuslet bort mandatet fra velgerne i 2013.

Det viktigste er politisk gjennomslag

Alle politikere liker å vinne valg. Men det viktigste er politisk gjennomslag. Både Arbeiderpartiet og Høyre har et ansvar ovenfor sine velgere for å få gjennomført sin politikk. Selv om spill og spinn kan være spennende, så er politikken iblant kun politikk – der gjennomslag, tillit og ansvar faktisk er viktigere enn person og spinn.

Oppdatert kl 10.00 mandag 20. august: Stian Valla Taraldsvik er tidligere Ap-rådgiver.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.