Debatt

Gründerne vi glemmer | Maria Amelie

  • Maria Amelie, forfatter og journalist
IMG_0204.jpg

Hvordan skal Norge klare å omstille seg, hvis mannen i gata ikke vet hva vi er gode på?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Oslo Innovation Week er rett rundt hjørnet, og jeg vedder på at vi nok en gang vil sukke over at Norge ikke er som Silicon Valley. Hvorfor vokser ikke slike som Facebook-gründer Mark Zuckerberg på våre norske trær?

Vet ikke hva som skjer i Norge

Diskusjonen bunner utvilsomt i reelle utfordringer: Det trengs flere investorer som kan hjelpe norske gründere i en tidlig fase, markedet er ekstremt lite, og skattene er for høye.

Det jeg allikevel finner mest fascinerende, er hvor godt vi kan historiene om gründerheltene og teknologisuksessene i det store utlandet – men vi snakker ikke stolt om hva som foregår her i Norge:

Mannen i gata kan navnet på gründerne av Facebook, Google og Apple. Men de færreste vet at mye av den trådløse teknologien i deres egen mobil og PC er levert av det norske selskapet Nordic Semiconductor, som har ca. 60 prosent av verdensmarkedet.

Eller at norsk oljeboreteknologi er så spennende at den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa bruker det til å oppdage liv på Mars.

Eller Kahoot, som har 20 millioner brukere hver måned og er blant verdens ledende selskaper innen utdanningsteknologi, ifølge internasjonale investorer og medier.

Eller at gründere av Tandberg gjorde det så bra at de solgte selskapet til den amerikanske it-giganten Cisco og nå står for 75 prosent av deres omsetning innen videokonferanser.

Eller at en av mange aktører i det voksende norske bioteknologimiljøet, Algeta, ble kjøpt for 17,6 milliarder kroner av legemiddelgiganten Bayer.

Eller at norsk oksesæd er så bra for forretning og dyrevelferd at vi eksporterer for over 30 millioner kroner fra den lille samvirkebedriften Geno på Hamar, eid av 9.500 bønder.

And the list goes on.

Historisk entreprenørarv

Jeg synes det er leit at mannen i gata, både i Norge og i utlandet, ikke vet dette. Fordi Norge er mer enn vakre fjorder og janteloven og ostehøvel. Norge er også et land med en historisk arv som er ethvert entreprenørland verdig; alt fra vikinger til hvalfangst, shipping og revolusjonerende oljeteknologi og sterke forskningsklynger i verdensklasse.

Vi er et ekstremt digitalisert samfunn som tar i bruk teknologi lenge før mange andre i verden. Vi har også gode forutsetninger for å ta i bruk det vi har lært av oljebransjen og bruke det til å skape ny grønn teknologi. Og den norske arbeidsmåten er bra både for jobben og for familielivet, noe som betyr at vi er i stand til å tiltrekke oss de beste talentene, særlig toppkvinner fra hele verden.

La oss bli inspirert av Silicon Valleys fortelling om gründerlandet. Men la oss skape vår egen fortelling og finne ut hva som er en norsk måte å drive innovasjon på. La oss fremsnakke våre gründere og miljøer som skaper banebrytende teknologier.

Gjør vi det, vil verden få det med seg. De beste ideene, de beste folkene og de beste bedriftene kan da finne veien til Norge. Det kan føre til at på tross av enormt store teknologiske endringer i verden, kan vi rekke å tilpasse oss og lykkes.

På Twitter: @MariaAmeli

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Debatt