Vil Microsoft-trollet sprekke?

I Aftenposten 21. april prøver Shahzad Rana, rådgiver for Microsoft, å diskreditere Håkon Wium Lie og de som vil følger internasjonale krav til en standard. Tester av Håkon Wium Lie viser at man må ha dataprogrammer fra Microsoft for å åpne OOXML-dokumenter.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Meningsfellene til Lie meldte seg inn i den norske komiteen rett før Norges stemmegivning skulle tas, påstår Rana. Han må ha oversett at alle i den opprinnelige fagkomiteen stemte nei. Bare 10 av 87 land stemte nei til OOXML, sier Rana. I Sverige ble det avslørt at Microsoft tilbød partnere motytelser for å stemme ja til OOXML. Flere innmeldinger bidro til å vippe det "faglige" flertallet til fordel for Microsoft. Lignende aktivitet har vi sett i mange land, også i Norge. Danmark har satt konkurransetilsynet på OOXML. Microsoft kaller det en "politisk domstol". Hvorfor er selskapet redd for en uavhengig gjennomåelse? Shahzad Rana støtter hemmelige Microsoft-tillegg i OOXML. Hvordan vil hemmelighetene se ut når konkurranselyset blir satt på Microsoft-trollet?