Debatt

Svartmaler somaliske menn

 • Yacoub Cisse

Yacoub Cisse (t.h.) etterlyser de positive historiene om somaliere. T.v. Amal Aden.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
 • Jeg lurer på hvorfor Amal Aden ikke kan skrive om alle de somalierne som står opp grytidlig for å dra på jobb.

Les også:

Yacoub Cisse Nejad, Arash A.

Jeg beundrer Amal Aden som samfunnskritiker. Jeg beundrer henne fordi hun tør å kritisere sine egne. Jeg synes hun var modig da hun var tydelig mot den populistiske Hege Storhaug, som Aden mente misbrukte henne da Storhaug tok opp deres samtaler på lydbånd.

Mangler nyanser

I Amal Adens siste artikkel i Aftenposten skriver hun blant annet at det er vanskelig å integrere somaliere. Hun henviser blant annet til at integreringen fungerer i mindre byer enn Oslo. Til slutt lanserte hun Libe Rieber-Mohn som ordførerkandidat. Det er greit nok at hun synes at Ap-politikeren kan være en god ordfører og at hun hadde en plan for integrering av somaliere. Det Amal Aden skriver om at Oslo sliter med integrering, kan være riktig, men jeg savner nyanser i hennes analyse av sine egne.

Svartmaler

Jeg er redd for at hun som mange andre igjen svartmaler somaliske menn som nekter å la seg integrere. Er det riktig? Hva er integrering? Å gå på ski og snakke språket? Må alle gjøre som Nansen for å bli norsk? Norsk integreringspolitikk kan sammenlignes med assimilering, mer enn med virkelig integrering. Kan Ap dokumentere hvor mange somaliere som er integrert og hvor mange som ikke er det?

Jeg redd for at Aden lager stereotyper av somaliske menn som umulige villhester. Hennes artikkel kan sammenlignes med hvordan taterne systematisk ble beskrevet som et problem i Norge i mellomkrigstiden. Somaliske menn har i andre sammenhenger vært beskrevet som khat-tyggere, konemishandlere og farlige.

Jeg lurer på hvorfor Amal Aden og andre ikke kan skrive om alle de somaliske fedre og mødre som står opp grytidlig for å dra på jobb. Selv møtte jeg for noen dager siden en norsk-somalisk taxisjåfør som fortalte meg følgende: «jeg jobber ni–ti timer for å forsørge mine to barn». Videre finnes det flere som den unge mannen Awale som tok en doktorgrad på BI. Andre er den kvinnelige ingeniøren Fatima Madar. Disse kan virke som gode rollemodeller.

De gode historiene

Mitt poeng er at det er viktig å skrive også om alle de gode historiene. Gode historier gjør noe med oss. En bør pleie den kollektive mentale helsen til somaliere i Norge.

 1. Les også

  Oslo sliter med integreringen

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. NORGE

  Vanligere med skilsmisse blant somaliere

 2. SID

  Tusen takk, Amal Aden, du gjør det enklere å være seg selv | Amina H. Bile

 3. NORGE

  – Foreldrekurs bør bli obligatorisk for flyktninger

 4. NORGE

  Amal Aden truet etter innlegg om integrering

 5. NORGE

  Minoritet i minoritet

 6. DEBATT

  Integrering: mitt syn fra bakken