Debatt

Tenåringsdramaet Skam er en seier for NRK | Elin Ørjasæter

 • Elin Ørjasæter

NRK har legitimert sin rolle som folkefinansiert almennkringkaster gjennom Skam og NRK Super, mener debattanten. Aftenposten/Morten Uglum/NRK

Jeg tviler på at andre statskringkastere kan skilte med noe lignende: Kunstnerisk høy kvalitet distribuert på nye flater med høye seertall.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Fredag er det premiere på sesong 2 av Skam pådenne nettsiden, men ikke på lineær TV.

Den første sesongen handlet om fem jenter som kranglet om russebuss. Tema var noe så eksistensielt som å overleve på videregående.

Jeg så noen innslag av Skam første gang på et møte i Kringkastingsrådet og ble ganske paff. Noe så bra, med så høye seertall, og jeg hadde aldri hørt om det før?!

Serien hadde gått under radaren til voksen-medie-Norge.

Voksende seertall

Men den tok altså tenårings-markedet med storm, helt uten forhåndsannonsering. Serien fant selv sine seere på nett. Og hold deg fast: Rundt 80 prosent av ratingen (antall seere) er på nett.

Og for noen seertall, rundt 200 000 pr episode. Første episode var per 8. februar sett av 253 000, men seertallene vokser stadig for gamle episoder.

Typisk for nettdistribusjon, i motsetning til lineær TV. Ingen vet altså hvor Skam ender i totale seertall.

Serien er bygget på omfattende research på videregående skoler. Episodene blir sluppet på sosiale medier bitvis, for så å bli satt sammen til en episode ved slutten av uka.

Episodene spilles inn raskt, og i samtid. Er det jul i serien, så er det jul i virkeligheten.

Manusforfatter Julie Andem nekter seg ingenting, og likevel bærer det gjennom hele veien. Her er småprat med bare tull eller sterkt ladede replikker om hverandre.

Og innimellom tar det helt av, som i forrige sesong da en av jentene er døden nær i alkoholforgiftning. Scenen minner om det finske nasjonalmaleriet Såret engel . Det er noe bibelsk og voldsomt over virkemidlene, før jentene igjen sitter ved kjøkkenbordet og snakker snusfornuftig og trøstende om at alle har da blacka ut på fest en gang iblant.

Legitimerer NRKs rolle

NRK har i mange år satset målrettet på distribusjon på nye plattformer. Men ny distribusjon må også fylles med nytt innhold, skapt for nye flater og seermønstre.

87 prosent av ratingen til Skam er på mobil, nettbrett og desktop, bare 13 prosent på vanlig TV.

Jeg tviler på at andre statskringkastere kan skilte med noe lignende: Kunstnerisk høy kvalitet distribuert på nye flater med høye seertall.

Jeg tviler på at andre statskringkastere kan skilte med noe lignende: Kunstnerisk høy kvalitet distribuert på nye flater med høye seertall.

Politikerne i Stortinget har påpekt NRK Super (tilbudet til barn), som en av våre viktigste kultur— og nasjonsbyggende tiltak. Med Skam har NRK tatt en overraskende og stor seier innen drama for ungdom.

Bare med disse to har NRK legitimert sin rolle som folkefinansiert almennkringkaster.

NRK driver meg ofte til vanvidd

Det er en sammenheng med finansiering og kvalitet: Når man får fem milliarder inn på bok hvert år, kan man også ta risiko hvis man har vett til det.

Hurtigruten minutt for minutt var risiko, slik Skam var risiko, da de laget første sesong. Uten risiko blir det ingen seire.

Uten risiko blir det ingen seire.

Jo da, NRK driver meg jevnlig til vanvidd av ergrelse. Misjonerende venstrevridde radio-pratere tjatrer i vei på selvfornøyd tomgang, og Dagsrevyen er kveldens gudstjeneste for 68-ere.

Men disse dødskrampene bør ikke forstyrre vårt bilde av poenget med å betale lisens: Det som er mest NRK er nemlig gode reportasjer fra hele landet, naturprogrammer i toppklasse, kanskje verdens beste gratistilbud til barn ( TV Super ) og altså Skam ; Stort drama for tenåringer.

En vakker dag får de også skikk på Dagsrevyen skal du se, eller vi får en bedre nyhetstjeneste opp av den lineære asken.


Twitter: @Orjas

Innlegget er også publisert på Elin Ørjasæters blogg.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Her kan du lese mer om suksessen:

Les også

NRK treffer blink med ny serie fra skolegården

Flere innlegg av Elin Ørjasæter:

Les også

Hege Storhaugs bok, og ikke minst hennes kritikeres faktasjekk, har endret mitt syn på islam

Les også

Så mange «norskinger» har spurt meg: «Overlevde du å støtte Hege Storhaug offentlig?». Her er svaret

Les også

Den nye SSB-direktøren er så positiv til innvandring at hun svekker tilliten til byrået hun leder

Les også

«Jeg er ikke Charlie, jeg er altfor feig. Men jeg er kanskje Max Hermansen»

Mer om serievåren?

 1. Les også

  Dette har serievåren 2016 å by på

 2. Les også

  Vi har kåret de beste TV-seriene i 2015

Les mer om

 1. Debatt
 2. TV
 3. NRK

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Seerne svikter Skam-oppfølger

 2. KULTUR

  Nå er Skam på lufta

 3. KOMMENTAR

  Frustrerte alenemødre, voldelige cowboyer, smarte roboter og ensomme superhelter. Her er seriene du ikke må gå glipp av i høst.

 4. DEBATT

  TV i krise. Når spratt du sist opp og skrek: Herregud, jeg må stikke, «Skal vi danse» begynner om 20 minutter!

 5. KOMMENTAR

  «Som kvinne (39) nekter jeg å gå i skammekroken»

 6. KULTUR

  Ba vikingene snakke «norwenglish» i internasjonal versjon av TV-serien