Det er lite mimikk blant mange bloggere. Derimot er det mye Botox og fillers. | Kristin Gjelsvik
Bransjen er svart og kvalmende.
Endelig! En Sunn fornuft-plakat som kan gjøre bevisstgjøringen om hvordan blogginnlegg kan påvirke leserne, litt lettere.
Dette har jeg ventet lenge på. Det er nemlig på høy tid at verstingene blir mer bevisst.
Kanskje plakaten også kan bidra til at bloggebransjen blir mindre svartmalt?
Bransjen er nemlig så svart og kvalmende, at jeg ved flere anledninger har vurdert å trekke meg helt ut.
I 2016 er det nesten helt umulig å kunne si at du jobber som blogger og samtidig ha selvrespekten i behold. For det er ikke mange toppbloggere i Norge som enda ikke har lagt seg under kniven.
Jeg er en av dem som er såpass voksen at jeg ikke lar meg påvirke, i tillegg til at jeg har forstått at man må jobbe med selvtillit fra innsiden.
Sprøytestikk som premie
Jeg ønsker å ligne på mamma, og jeg vil ha et ansikt som lever. Jeg vil ha mimikk! Jeg synes det er fint å kunne se forskjell på om jeg er glad eller trist.
Dessverre er det lite mimikk blant mange av Norges bloggere. Derimot er det mye Botox, fillers og silikon, som usikre lesere inspireres av.
De sammenligner seg selv med sine favorittbloggere og ønsker å se ut akkurat som dem. Når bloggen i tillegg er et opplysningskontor for plastikk og plastiske operasjoner, er veien kortere for et eventuelt inngrep.
Bloggebransjen er så svart og kvalmende, at jeg ved flere anledninger har vurdert å trekke meg helt ut
Mange bloggere fraskriver seg ansvaret. Jeg «gjør det for meg selv» , er en svært vanlig frase. Naturligvis etterfulgt av x-antall lettkledde bilder av kropp.
Mange mener vi må slutte å snakke om kropp. Men tier vi, godtar vi bare at bloggerne bidrar til normalisering av plastiske inngrep, og det er på ingen måte ok.
Jeg vet at bloggere påvirker – både på godt og vondt! De har satt viktige temaer på dagsordenen, men har også bidratt til et kroppspress av de sjeldne.
De deler oppskriften på selvtillit, viser frem små porsjoner på en tallerken, forteller hva som skal til for å gå ned i vekt, i tillegg til å dele treningsprogram om hemmeligheten bak den stramme magen eller den faste rumpen.
Konkurranser med premier som et par sprøytestikk med Restylane i leppene, er vanligere enn noen gang, og det knaskes på Betakaroten som skal gjøre leserne brune og deilige, og rabattkoder på falske øyenvipper og milelange extensions deles i tide og utide.
- Silje Sveen (16) tok et oppgjør med kroppsfikserte bloggere denne uken: Den nye rumpen er ferdig, skrev kjæresten til toppbloggeren
Blogging burde nesten vært forbudt
I løpet av det siste året har jeg vært i dialog med utallige usikre jenter i alle aldrer. De ønsker en å snakke med, og de ønsker å få en bekreftelse på at de ikke trenger å legge seg under kniven for å bli akseptert.
Noen sliter med svært dårlig selvtillit, mens overraskende mange bare er blitt bitt av basillen.
Jeg har mistet tellingen på hvor mange ganger jenter har sagt til meg:
«Kristin, jeg har lyst til å ta noen fillers. Ikke fordi jeg har dårlig selvtillit, men fordi at alle gjør det. Jeg vil ikke skille meg ut.»
Dette er så trist.
Det sykeste er at de fleste bloggerne som skriver åpent om sine inngrep, er i starten av 20-årene. 20-årene! Jeg har hørt bloggere uttale at vi står overfor er generasjonsskifte, og at plastiske operasjoner er en naturlig utvikling vi må finne oss i. Nei, plastiske operasjoner er ikke en del av en naturlig utvikling. Det er ALT annet enn naturlig!
Når jeg leser slikt, mener jeg faktisk at blogging burde vært forbudt!
Bloggere og andre kjendiser med et par-syv plastiske inngrep på CV-en skaper et falskt bilde av hva skjønnhet er, og dermed blir det vanskelig for dem som ikke gjør opererer seg å bli akseptert som fine.
Bloggere har satt viktige temaer på dagsordenen, men har også bidratt til et kroppspress av de sjeldne
Det er heller ingen hemmelighet atlesertall øker i takt med antall inngrep. De opererte bloggerne og kjendisene fremmes i mediene i tide og utide.
- Psykiater Finn Skårderud skriver om Sunn Fornuft-plakaten:
Ikke all selvrealisering på nett er like pen å se på
Vil bruke konfirmasjonspengene
Det mest sørgelige er 12-åringer som gleder seg til å stå konfirmant for å få penger, som de skal bruke på fillers og nose jobs når de blir 18, bare for å ligne på sine største idoler – nemlig bloggerne!
Og så lenge bloggerne tjener gode penger, er det flott for mange at leserne ser opp til dem og inspireres til å bestille det bloggeren reklamerer for, men med det samme de må stå til ansvar for at de bidrar til økt kroppspress, fraskriver de seg ansvaret.
- 17-åring skriver: Jeg la meg under kniven som 16-åring. Jeg skulle ønske jeg slapp å gjøre det.
«Jeg vet at jeg ikke er et forbilde», er det flere som sier. Men slikt kan man dessverre ikke bare bestemme.
Man vil være et forbilde for noen uansett, og det må man stå til ansvar for.
Det handler om å være sitt eget ansvar bevisst. Det handler om å tenke seg om en ekstra gang før man publiserer et innlegg som kan inneholde noe som kan bidra til økt kroppspress, og et sunt og godt forbilde, er nettopp en som gir inspirerende innhold til leseren, uten at han eller henne føler seg dårlig.
12-åringer gleder seg til å stå konfirmant for å få penger, som de skal bruke på fillers og nose jobs når de blir 18
Sunn fornuft-plakaten er svært banebrytende i et blogg-Norge som bidrar til økt kroppspress, selv om noen av punktene kanskje blir litt for pirkete. Er det egentlig nødvendig å informere at du har forsynt deg flere ganger?
Men alt i alt er initiativet råbra. Dette trenger vi, og dette trenger leserne våre.
Kristin Gjelsviks blogg
Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
på Facebook og Twitter
Vi anbefaler også disse tekstene:
- Psykiater Finn Skårderud skriver om plakaten:Bloggere burde forsøke å se seg selv utenfra – og noen av brukerne innenfra
- Skam-skuespiller Ulrikke Falch skriver om egen spiseforstyrrelse: Spiseforstyrrelsen var bare min kamp. De pårørende var hjelpeløse.
- Dette innlegget av Linnea Myhre rettet mot kjendistrener engasjerte mange i høst: Kjære Helle Bornstein. Nå orker jeg ikke mer.
- Silje Sveen (16) tok et oppgjør med kroppsfikserte bloggere denne uken: Den nye rumpen er ferdig, skrev kjæresten til toppbloggeren
- 17-åring skriver: Jeg la meg under kniven som 16-åring. Jeg skulle ønske jeg slapp å gjøre det.
Podkast: Kan man operere navelen penere?
Jente (14): Navelen min ser ut som en kanelbolle. Kan jeg operere den? Lege Mina Adampour og psykolog Aksel Inge Sinding svarer på dette og flere innsendte spørsmål fra ungdom.
Aftenpodden Si ;D er vår ukentlige ungdomspodkast - om og med ungdom. For å abonnere: Søk på Aftenposten i din podkast-app. Tjenesten er gratis.