Debatt

Kjære foreldre. Dere blir løyet til

  • Jennifer Raff
Vaksinemotstandere lyver til deg. Vaksiner er en av våre aller største oppnåelser innen helse, og en av de aller viktigste tingene du kan gjøre for barnet ditt, skriver innleggsforfatteren.

Er du redd for å gi barnet ditt vaksine? Du bør heller være redd for å la være, skriver postdoktor Jennifer Raff.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Sett i lys av de nylige utbruddene av meslinger og andre sykdommer som kan forebygges med vaksine, og av at anti-vaksineaktivistene nekter å anerkjenne problemet, tenkte jeg det var på høy tid å skrive dette innlegget.

Kjære foreldre,

Dere blir løyet til.

Menneskene som påstår at de handler i deres barns beste interesse setter i virkeligheten barnas helse, til og med deres liv, i fare.

De sier at meslinger ikke er en dødelig sykdom.

Mendet er den.

De sier at vannkopper ikke er spesielt farlig.

Men det kandet være.

De sier at influensa ikke er farlig.

Men deter det.

De sier at kikhoste ikke er så ille for barn å få.

Mener det.

De sier at vaksiner ikke er så effektive mot sykdom. Men vaksiner redder tre millioner barneliv hvert år, mens to millioner årlig dør av sykdommer som vaksiner kunne forhindret.

De sier at en «naturlig smitte» er bedre enn vaksine.

Men de tar tar feil.

Jennifer Raff

De sier at vaksiner ikke har blitt grundig testet for om de kan være farlige. Men vaksinerblir grundigere undersøkt enn noen andre typer medisin. Denne studien,for eksempel, testet mer enn 37.868 barn for hvor trygg pneumokokk-vaksinen er.

De kommer til å fortelle dere at leger ikke vil innrømme at vaksiner har bivirkninger.

Men bivirkningene er velkjente, og med unntak av meget noen meget sjeldne tilfeller, er de milde.

De sier at MMR-vaksinen forårsaker autisme.

Det gjør den ikke. (Spørsmålet om vaksiner forårsaker autismehar blitt undersøkti studieetter studie,og studiene viser alleat detgjør vaksineneabsolutt ikke.)

De sier at kvikksølv i vaksiner forårsaker autisme.

Det gjør det ikke, og kvikksølv har uansett ikke blitt brukt i de fleste vaksinene siden 2001.

De sier at aluminiumet i vaksiner (en adjuvant, som vil si en forsterkende komponent) er skadelig for barna. Men barn får i seg mer aluminium gjennom naturlig brystmelkenn hva de får I seg gjennom vaksiner. Det skal dessuten langt større mengder aluminium til for å gjøre skade.

De sier at det er for vanskelig for barns immunsystem å håndtere detnormale vaksineprogrammet.

Det er det ikke.

De sier at om andre foreldre vaksinerer sine barn, er det jo ingen grunn til at de skal vaksinere sine.

Dette er av de mest avskyelige argumentene jeg hører. Først: Vaksiner er ikke alltid 100 prosent effektive, så det er fullt mulig for et vaksinert barn å bli smittet dersom det kommer i kontakt med en sykdom.

Foreldre som velger ikke å vaksinere barna sine mot smittsomme sykdommer setter dermed ikke bare sine egne barn i fare, men også andre foreldres barn.

Enda verre: Det finnes de som ikke kan få vaksine, fordi de har en immundefekt, eller fordi de er allergiske mot noen av komponentene i vaksinen.

Disse menneskene er avhengige av å bli beskyttet av flokkimmunitet. Foreldre som velger ikke å vaksinere barna sine mot smittsomme sykdommer setter dermed ikke bare sine egne barn i fare, men også andre foreldres barn.

De sier at «naturlige», «alternative» midler er bedre enn skolemedisin. Det er de ikke. Sannheten er at vaksiner er en av våre aller største oppnåelser innen helse, og en av de aller viktigste tingene du kan gjøre for barnet ditt.

Jeg kan forutse akkurat hvilken respons jeg vil fra anti-vaksineaktivistene. På grunn av at de egentlig ikke kan argumentere mot evidensen for vaksiner, kommer de til å si at jeg jobber for Big Pharma. (Det gjør jeg ikke, og det kommer jeg aldri til å gjøre). De kommer til å si at jeg ikke er et vitenskapsmenneske(Det er jeg), og at jeg jeg er en «Agent 666»(Jeg vet ikke helt hva det er, men jeg er rimelig sikker på at jeg ikke er en.)

Ingen av disse tingene er sanne, men i mangel på fakta er det ryggmargsrefleksen til vaksineaktivistene å svare slik. På et eller annet nivå, innerst inne, forstår de dette selv, og er redd for konsekvensene, dermed angriper de budbringeren.

Hvorfor lyver de til deg? Noen gjør det for å tjene penger, i et forsøk på å selge deg sine alternative remedierved å gjøre deg redd for forskningsbasert medisin.

Jeg er sikker på at mange andre innen anti-vaksinebevegelsen har genuint gode intensjoner, og faktisk tror at vaksiner er skadelige. Men som en viss astrofysiker nylig sa:«Det som er så bra med vitenskap er at det er sant uansett om du tror på det eller ikke».

I USA skjer det nå utbruddav sykdommer vaksiner kunne forhindret. Årsaken er uvaksinerte barn.Hva gjelder vaksinemotstandere er ikke dette en god ting. Gode intensjoner vil ikke hindre mikrober i å infisere og skade mennesker. Budskapet om at vaksiner er farlige har alvorlige konsekvenser. I USA skjer det nå utbruddav sykdommer vaksiner kunne forhindret. Årsaken er uvaksinerte barn.

Budskapet mitt er i grunn det samme som vaksinemotstandernes: Skaff deg kunnskap. Men imens de mener «Les alle disse nettsidene som støtter synet vårt», foreslår jeg at du leser deg opp på hva forskningsmiljøet sier. Lær deg hvordan immunsystemet fungerer. Les i historiebøkene om hvordan sykdomsbildet så ut før vaksinene. Snakk med eldre som vokste opp med polio, meslinger og andre sykdommer som var umulige å forhindre.

Les deg opp på hvordan vaksiner utvikles, og hvordan de virker.

Les omAndrew Wakefield, og om at forskningsartikkelen hans om sammenhengen mellom MMR-vaksinen og autisme har blitt trukket tilbake, og han er fratatt legelisensen.

Les om de mange, store studiene som eksplisitt har undersøkt om autisme er forårsaket av vaksinen: De har ikke funnet noen sammenheng. (Og når du først er i gang: Les om den pågående forskningen som forsøker å finne hva som faktisk er årsaken — eller årsakene- til autisme. Den forskningen er ikke akkurat hjulpet av de som fortsetter å insistere på at vaksiner har skylden).

Det å lese vitenskaplige artikler er en ferdighet, og den ferdigheten kan læres.Det virker kanskje som mye jobb, og vitenskaplige artikler kan virke litt avskrekkende. Men det å lese vitenskaplige artikler er en ferdighet, og den ferdigheten kan læres. Her er en super ressursside for å evaluere medisinsk informasjon på nettet, og jeg har skrevet en guide for ikke-forskere på hvordan en kan lese og forstå forskningslitteratur.

Du skylder barna dine, og du skylder deg selv, å undersøke temaet grundig. Ikke stolt på hva en fremmed på nettet sier (ikke på meg heller!). Les studiene jeg har lenket til, og snakk med fastlegene deres.

Uansett hva vaksinemotstandere forteller deg: Du trenger ikke å være redd for vaksiner. Du bør heller være redd for hva som skjer uten dem.

_Innlegget er først publisert på Jennifer Raffs blogg.

Gjengitt med tillatelse, oversatt av Ingeborg Senneset._

Les også

  1. Mener MERS-smitten sprer seg fortere

  2. WHO erklærer polioepidemien som internasjonal folkehelsetrussel

  3. Ble syk etter barnevaksine - tilkjent erstatning

  4. Spanskesyken drepte titalls millioner - nå har forskerne trolig funnet årsaken

  5. Ni døde etter kolerautbrudd i Sør-Sudan

  6. Stikk for livet

Les mer om

  1. Debatt