Brede biler er ikke et resultat av elbilpolitikken

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I Aftenpostens leder 14. mars hevdes det at elbilpolitikken har fått bilene til å ese ut. Ja, bilene er blitt større, men dette er en internasjonal trend uavhengig av elbilpolitikken.

Nordmenn har lenge traktet etter firehjulstrekkere med kraftig motor og stor bagasjeplass. Store diesel-SUV-er ble vanlig på veien. Heldigvis har elbilpolitikken fremskyndet elektrifiseringen også av de store bilene.

Det er ikke noe mål at folk skal kjøpe dyr og fet bil. Derfor har Elbilforeningen støttet toppmoms på elbiler. Nå må vi sørge for at ikke elektrifiseringen bremser opp.

Som Aftenposten påpeker, må elbilene alltid være gunstigere å kjøpe enn fossilbiler. Men regjeringen har ikke bare lagt på moms og vektavgift. Elbilens konkurransefortrinn er truet ved at det fortsatt er avgiftsrabatt på ladbare hybrider, og at man somler med å elektrifisere varebilene.

I tillegg har regjeringen utformet firmabilbeskatningen til å bli en fossilbilfordel. Dermed får vi nye forurensende biler på veiene i opptil 20 år til. Det viktige er at den fete Porschen som noen har råd og lyst å kjøpe, også er elektrisk. Utslippskutt er tross alt aller viktigst.

Christina Bu, generalsekretær, Norsk elbilforening