NRK svarer Anki Gerhardsen: Hun bommer i sin kritikk
Våre saker har kommet som et resultat av et bredt og grundig metodisk arbeid.
Mediekritiker Anki Gerhardsen omtaler i et debattinnlegg i Aftenposten NRKs dekning av varsler Silje Falmårs møte med Forsvaret.
I mer enn et år har NRK avdekket en rekke mangler i hvordan Forsvaret har fulgt opp varsler om alvorlige forhold, og hvordan etaten har sviktet i oppfølgingen av varslere.
Forsvaret igangsatte en ekstern gransking utført av PWC, og granskingen bekreftet funnene i NRKs journalistikk. Forsvaret har innført en rekke tiltak og oppnevnt en egen general med ansvar for bekjempe mobbing og trakassering.
Felles for NRKs saker er at kvinner har stått frem og fortalt sterke historier om trakassering og manglende oppfølging fra Forsvaret.
Våre saker har kommet som et resultat av et bredt og grundig metodisk arbeid, hvor faktaundersøkelser og presseetikk har vært førende.
Fortalte om rapporten samme dag
Silje Falmår har varslet om mobbing, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep gjentatte ganger. I februar fortalte NRK historien hennes fra førstegangstjenesten i Forsvaret.
I april i år var Hæren ferdig med sin egen granskning av Falmårs varslinger.
Gerhardsen gir i innlegget inntrykk av at NRK ikke har fulgt opp granskningsrapportens konklusjon. Dette stemmer ikke.
24. april ble konklusjonen kjent for Falmår. Allerede samme dag fortalte NRK om rapporten både på NRK.no og i Dagsrevyen. I dekningen kom det frem at Forsvaret mente de hadde ivaretatt omsorgs- og aktivitetsplikten overfor Falmår, bortsett fra på to punkter.
Forsvaret har heller ikke gitt innsyn i rapporten i sin helhet, noe vi ba om allerede i april.
Forsvaret ga innsyn i under én side av rapportens konklusjon, der deler av innholdet også var sladdet. NRK har på nytt bedt om innsyn i hele rapporten og håper Forsvaret vil frigi den.
Bommer i sin kritikk
Gerhardsen roser journalistene for å engasjere seg i Falmårs varsel, men skriver at pressen ikke er fritatt for undersøkelsesplikten.
Det er selvfølgelig helt riktig, men hun bommer likevel i sin kritikk.
Før publisering i februar brukte NRK flere måneder på å undersøke forholdene Falmår fortalte om, og Forsvarets håndtering av varslene.
Undersøkelsene viste at ni vernepliktige i Stridstrenbataljonen dette året ble etterforsket for mobbing og seksuell trakassering. Fire av dem ble anklaget for å ha stått bak handlinger som kunne straffes militært. Det ble meldt fra til ledelsen om tre påståtte voldtekter.
Kjernen i pressens samfunnsrolle
Det går til kjernen i pressens samfunnsrolle å avdekke slike saker. Og så skal vi fortsette med å følge opp og omtale konklusjonene i granskingene som blir iverksatt.
Men vi kan ikke vente med å omtale kritikkverdige forhold i en etat som Forsvaret til forholdene er gransket ferdig.
Da gjør vi ikke jobben vår.