Jeg er innvandrer, men hjertet mitt er i Norge. Kjære kong Harald - takk for ditt ja! | Asria Mohamed

For noen dager siden kjøpte jeg boken «Kongens Nei», og jeg hørte mye om din farfar som var et symbol av motstand mot okkupanter. Jeg har lest om din far som er kjent som «Folkekongen». Jeg håper at du kommer til å bli kjent for «Kongens Ja» i norsk historie, skriver Asira Mohamed.

Gratulerer med dagen!

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Asria Mohamed

Kjære kong Harald. Takk!

I fjor, som mange folk i Norge, ble jeg veldig rørt da jeg hørte din tale om mangfold. Talen var vakker, ærlig, inkluderende. Du fikk meg til å føle meg både velkommen og norsk i all min annerledeshet.

Det du sa om folks hjemsted traff meg rett i hjertet. «Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser», sa du. Du beskrev en følelse som jeg aldri har klart å sette ord på.

Har ikke statsborgerskap, men har hjerte

Jeg ble født i en flyktningleir i Algerie fordi mitt land er okkupert.

Jeg har ikke sett mitt eget land. Kanskje er det derfor at «hjem» for meg ikke alltid kan plasseres innenfor grensene på et kart.

Jeg har bodd i Norge uten min familie i snart seks år. Min kjærlighet for Norge minner kanskje om «kjærlighet ved første blikk». Min mor og min familie har nok ikke helt skjønt hvordan jeg opplever Norge. Selv om de bor i en flyktningleir og er avhengig av humanitær bistand, kan de gå videre med livet sitt – for det viktigste i vår kultur er å være sammen med familien, uansett hvor.

Hver gang jeg snakker med min mor, ber hun meg å komme hjem. Hun vil at vi alle skal bo sammen, under samme tak. Jeg svarer alltid insh Allah, om Gud vil, fordi jeg har ikke klart å gi henne gode svar på hvorfor jeg er her. Det er da jeg ofte tenker på din tale, og jeg skulle ønske hun hadde hørt det du sa om at «Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er».

Akkurat nå er hjertet mitt i Norge. Din tale har fått meg til å føle meg enda mer velkommen.

Jeg er ikke norsk, jeg har ikke vokst opp i Norge og har ikke norsk statsborgerskap, men jeg mener å tro at jeg bærer like mye kjærlighet og respekt for Norge og norske verdier som du og andre nordmenn.

Asira Mohamed

Jeg er innvandrer, men er blitt veldig glad i nistekurv på Hovedøya, det fantastiske regnværet i Bergen, snøballkrig og Melodi Grand Prix-klassikere.

Ja, jeg elsker dette landet

Takk for at du viste støtte for folk som er fortsatt diskriminert i mange steder i verden. Jeg ble rørt da jeg hørte deg si at «nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre» og at «nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting».

Også når du snakket om den norske nasjonalsangen, klarte du igjen å beskrive vakre øyeblikk som er vanskelig å sette i ord på. «Når vi synger ‘Ja vi elsker dette landet’, skal vi huske på at vi også synger om hverandre».

For å være ærlig har jeg ikke lært hele teksten på nasjonalsangen ennå. Jeg kan noen setninger, men du har rett: Når jeg synger nasjonalsangen, synger jeg om mine norske venner, om Nina fra Oslo, Maria fra Bergen, og Elisabeth fra Bodø. Mens jeg synger tenker jeg på alt de har fortalt meg om nordmenn og tingene som de har lært meg om Norge.

Den Kongen som sa ja til toleranse og kjærlighet

Ja, jeg elsker dette landet ikke bare for sine fjorder og fjell (og hva betyr egentlig ‘furet, værbitt’?), men for alle tolerante folk jeg kjenner her i Norge, for alle familier som har tatt meg til seg med åpne armer, som har tatt vare på meg, som får meg til å glemme hvilken hudfarge eller religion jeg har.

For noen dager siden kjøpte jeg boken «Kongens Nei», og jeg hørte mye om din farfar som var et symbol av motstand mot okkupanter. Jeg har lest om din far som er kjent som «Folkekongen».

Jeg håper at du kommer til å bli kjent for «Kongens Ja» i norsk historie. Den Kongen som sa ja til et mangfoldig samfunn, som sa ja til toleranse og kjærlighet.

Gratulerer med dagen! Og mitt største håp er at flere ledere i verden tenker på samme måte som deg.

For kronikker, kommentarer, ledere og debattinnlegg - følg i Aftenposten meninger på Facebook og Twitter