Debatt

Lærer problemløsning og mestring

 • Aase Tveito

Les også:

Les også

Uforstand om spill

Dataspill. Takk til Kalle Gjesvik for et balansert og godt debattinnlegg i Aftenposten 6. august.

Satte meg inn spillene.

Som mor til to dataspillere har jeg faktisk gjort det Gjesvik sa, nemlig satt meg inn i disse spillene.

I første omgang engasjerte jeg meg i «lek og lær-spillene» da de var små, siden ble jeg selv en periode aktiv spiller av RuneScape (som var veldig stort før World of Warcraft eller WoW). Dette ga utgangspunkt for en god dialog om spill, i tillegg til at det faktisk var ganske gøy. Problemet med dataspill for meg er at det er en formidabel tidstyv. I stedet for å begrense antall timer spilling er det kanskje bedre å sette andre krav, som for eksempel at leksene skal være gjort, at man skal være fysisk aktiv, at man skal møte til måltidene, at man skal få nok søvn osv., det vil si gripe inn rundt spillet og ikke i spillet.

Positive effekter.

Jeg synes at spilldiskusjonen i altfor liten grad berører alle de positive effektene dataspill kan ha. De fleste dataspill gir problemløsningskompetanse og mestringsfølelse. Store rollespill med mange deltagere (slik som WoW), utvikler evnen til å organisere og jobbe i virtuelle team og ta ansvar for at man når et felles mål. Ingen vinner alene, og det er en god øvelse å fordele et bytte på alle deltagerne, selv om det ikke blir like mye til hver. Engelsk kommer på toppen, særlig for dem som ikke er så glad i å lese.

Faren ved å skylde på spillingen for alt som går galt, er kanskje også at man går glipp av andre og viktigere problemer, som for eksempel fremmedgjøring, det å føle seg utenfor og lite verdsatt og det at noen bygger opp et helt skjevt bilde av den verden vi lever i.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Kort sagt, lørdag 18. august

 2. DEBATT

  Kort sagt, torsdag 13. desember

 3. DEBATT

  Mindre sukker i mat og drikke: Krev mer av oss!

 4. DEBATT

  Kort sagt, torsdag 14. mars

 5. DEBATT

  Lar bukken passe havresekken og invaderer vårt digitale privatliv

 6. DEBATT

  Meninger: Vi er her for å tenke nytt. Med gassen i bånn