Debatt

Internrevisjonen: Litt for mange politikere på venstresiden prioriterer ikke debatten om ytringsfrihet

 • Andreas C. Halse

Utstillingen «I am Charlie» i Drammen teater i forrige uke fikk minimal politisk støtte, skriver Andreas C Halse. Per Annar Holm

Plutselig ble det stille.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Mens Arbeiderpartiet vinglet, startet SV debatten etter angrepene på Charlie Hebdo med å være krystallklare i sitt forsvar for både ytringsfrihet og blasfemi. Nå har ytringsfriheten gått gjennom sine 15 minutter med berømmelse og er tilbake til hverdagen. De få som faktisk er Charlie bærer risikoen det innebærer på stadig færre skuldre.

Andreas Halse

Høyskolen i Oslo og Akershus var tidlig ute med å gi oss et signal om hvilken vei det bærer. Kunstprosjektet «hurra for ytringsfriheten» ble låst inn på et rom, og arrangørene kunne forsikre oss om at de hadde «vært i kontakt med folk for å forsikre oss om at bildene ikke støter noen».Fremfor å rykke ut i ytringsfrihetens frontrekke, valgte landets politikere å la denne bekmørke ironien passere uten nevneverdig oppstyr. Ingen lyd fra venstre.

Minimal politisk støtte

En ny prøve fikk ytringsfriheten i forrige uke da Drammen teater arrangerte utstillingen «I am Charlie». Tilgjengeligheten måtte til slutt begrenses til seks timer, og hele arrangementet ble bevoktet av et massivt politioppbud. Heller ikke denne gangen var Muhammed-karikaturer en del av utstillingen, men arrangøren Mohammad Mostafaei åpner for en egen Muhammedfestival neste gang.

Til tross for navnet har arrangementet høstet minimalt med politisk støtte.

Blant de mest fremtredende aktørene som har slått ring rund arrangementet finner vi Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk og avistegner Per Elvestuen. Begge godt plassert til høyre i det politiske landskapet.

Humanisten og liberaleren Sylo Taraku sier rett ut at Mostafaei rett og slett ikke bør ta sjansen på å arrangere Muhammedfestivalen sin, og han kan ha rett. Så lenge så mange møter truslene med stillhet, blir risikoen for enkeltpersoner vanskelig å bære.

En belastning

Jeg tror ingen av venstresidens mest sentrale politikere er mot retten til å trykke karikaturer. Jeg mistenker imidlertid at mange synes det er litt for behagelig å prioritere andre debatter. Det er ingen tvil om at det er en belastning for politikere på venstresiden å stå i slike debatter.

Internt i både Ap og SV finnes det betydelige stemmer som vil synes det unødvendig å provosere og at å bruke energi på debatten om retten til ytringsfrihet og blasfemi er å akseptere høyresidens virkelighetsbeskrivelse.

Jeg tror det er motsatt. Ved ikke å være de første som slår ring rundt ytringsfriheten når den trues overlater vi forsvaret for ytringsfriheten i offentligheten til stemmer som står ganske langt til høyre.

Historisk kamp

Spørsmålet om ytringsfriheten er en historisk kamp om hva slags venstreside man ønsker å være. På den ene siden finner vi kommunistregimenes brutale forfølgelse av annerledestenkende.

På den andre siden finner vi alle sosialister, fagforeningsfolk og venstreintellektuelle som er blitt forfulgt av tilsvarende brutale regimer. Ytringsfriheten og retten til å være venstreside er fortsatt uløselig knyttet sammen mange steder i verden.

For meg er kampen for ytringsfriheten en av de aller viktigste grunnene til å stå til venstre i politikken.

Fordi mangfold også er meningsmangfold. Fordi fellesskap ikke er konsensus. Fordi solidaritet handler om at de som tar kampen aldri skal stå alene.

Twitter: @achalse

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 1. Les også

  Jan Arild Snoen: Dette kan bli første og siste gang Fremskrittspartiet sitter i regjering

 2. Les også

  Internrevisjonen: Venstresiden bør lede an i kampen for en ny ruspolitikk

 3. Les også

  Internrevisjonen: Snus i vei!

Les mer om

 1. Debatt
 2. Charlie Hebdo
 3. Internrevisjonen
 4. Ytringsfrihet

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Frihetskamp for alle | Andreas Halse

 2. DEBATT

  Destruktive krefter i Kristen-Norge samles på Oslo symposium. Hvor er kritikken fra venstresiden? | Andreas C. Halse

 3. DEBATT

  Det hjelper lite at Jesus var sosialist. Det er langt fra sikkert folk vil like kristensosialdemokratiet

 4. DEBATT

  Det vil aldri bli antidiskriminering å tillate kjønnsdiskriminering | Andreas C. Halse

 5. MENINGER

  Det er en misforstått tanke at diskusjoner om kriminalitet alltid vil styrke høyresiden

 6. DEBATT

  Det blir for enkelt å karikere senterpartistene som en gjeng bygdetullinger