Glutenfritt? Lav-Fodmap? Gå til legen før du setter deg selv på unødvendig strenge dietter | Nina Kristiansen

  • Nina Kristiansen
    Nina Kristiansen
Flere cøliakere er lei av glutenmoten, skriver Nina Kristiansen.

Folk er for raske med å jakte på en fysisk diagnose på alle sine plager.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I Aftenposten 12. juni skrev jeg om en studie der 20 personer med selvopplevd glutenintoleranse ble testet. Deltagerne merket ikke at de spiste gluten, og symptomene deres ble ikke verre av at de spiste gluten i to uker.

Forskeren bak studien, Hanna Fjeldheim Dale, oppsummer slik i Aftenposten 18. juni: «På bakgrunn av våre funn konkluderte vi med at pasienter med antatt glutensensitivitet ikke har en spesifikk reaksjon på gluten.»

Men Dale peker på at jeg glemte en viktig gruppe: nemlig folk med irritabel tarm som kan bli bedre av glutenfri diett.

Les også

Nei, det er ikke det skjulte sukkeret som er problemet. Ikke ketchup. Ikke yoghurt. Ikke engang frokostblanding

Fruktaner og lav-Fodmap

Jeg burde sikkert ha nevnt dem, selv om de ikke var med studien til Dale, og selv om de ikke er glutensensitive. De tåler gluten, men det er fruktanene i hveten som er ugreie for dem.

Nina Kristiansen er redaktør for Forskning.no, og spaltist i Aftenposten Viten.

Irritabel tarm (IBS) er en plagsom tilstand, som gjør livet vanskelig for dem som har den. Mange opplever at en lav-Fodmap-diett hjelper. Da unngår de tungt fordøyelige karbohydrater, som finnes i hvete, melkeprodukter, enkelte frukter og grønnsaker.

Mange forsker på dette nå, men feltet er ganske nytt og forskningen ikke omfattende. Dessuten er en lav-Fodmap-diett svært streng. De må unngå mye sunn mat, dietten kan ha bivirkninger og det hjelper slett ikke alle med irritabel tarm.

Det kan hende at noen selverklærte glutensensitive egentlig har irritabel tarm og derfor blir bedre av å unngå (fruktanene i) hvete. Men det svarer ikke Dales studie på.

Les også

Ikke blir du tynnere. Ikke blir du sunnere. Men selger, det gjør det

Problematisk for cøliakere

Folk med cøliaki tåler absolutt ikke gluten og blir svært syke av det. Jeg har hørt fra flere cøliakere som er lei av glutenmoten: En av dem skrev: I dagens vrimmel av dietter og blant andre «kvasi-glutenfrie» personer, så hender det ofte at jeg ikke blir tatt alvorlig. «Er det så farlig, da, om du spiser litt gluten?»

Jeg tror ikke at alle selverklærte glutensensitive egentlig har psykiske problemer. Men jeg tror at i vår tid er folk for raske med å jakte på en fysisk diagnose på alle sine plager. Det hjelper ikke på lang sikt, for om du går på en diett som er meningsløs for de plagene du har, blir du ikke bedre i lengden. Dessuten er de strenge diettene ikke særlig sunne om du ikke må være på dem.

Folk setter diagnose på seg selv og innskrenker maten sin kraftig. De bør heller gå til lege og finne ut om det er fornuftig å kutte enkelte matvarer fra kostholdet eller om det er andre tiltak som er bedre.