Debatt

Vi tar mannen for alvorlig

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jørgen Haugland skriver at jeg mener Knut Hamsun både «var nazist og antisemitt». Jeg har aldri betegnet Hamsun som «nazist».

Etter dagens målestokk var vel 50 prosent av den norske befolkningen fascister på 1930-tallet. Det gjelder holdninger til f.eks. tvangssteriliseringer for å promovere «rasehygiene», redsel og hatet for homofil, svarte, kommunister, jøder osv. Hamsun-debatten er for lukket. Man trekker aldri inn i debatten de drepende sitatene fra folk utenfor landets grenser fra denne tiden som heller ikke skjønte alvoret i hva nazistene sto for.

Den forhenværende statsministeren i Storbritannia, David Lloyd George, kalte Hitler for «en av de største menn. De gamle stoler på ham; han er de unges idol. Det er dyrkelsen av en nasjonalhelt som har reddet sitt land». Gertrude Stein mente Hitler burde fått Nobels fredspris. Var også hun nazist? Nei. Som Hamsun var hun politisk idiot. Hamsuns verste forbrytelse var at han ikke holdt kjeft da det gjaldt. Vår verste forbrytelse er at vi tar mannen for alvorlig, og forfatteren ikke alvorlig nok.

ROBERT FERGUSON

forfatter av Gåten Knut Hamsun

Les mer om

  1. Debatt