Debatt

Internrevisjonen: Arbeiderpartiet vil la flyktninger bosette seg selv. Det er politisk ansvarsfraskrivelse på sitt verste.

 • Andreas C. Halse

Arbeiderpartiet burde konsentrere seg om å fordele integreringsansvaret i Norge på en mer rettferdig måte. Kort sagt burde bydelene på Oslo vest bli pålagt å bosette og integrere et langt høyere antall enn i dag, og allerede innvandrertette områder bli pålagt mindre, skriver artikkelforfatteren. Foto: SU

God integrering kommer ikke av seg selv.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Hva Arbeiderpartiet egentlig mener i flyktning— og asylpolitikken, blir stadig mer uklart. Etter en del frem og tilbake står partiet på at de ønsker å gjennomføre en form for forsøk med Sveriges ordning hvor flyktninger kan bosette seg selv.

Problemet Arbeiderpartiet vil løse, er sympatisk nok. Det bor over 5000 mennesker på asylmottak i dag som ikke får mulighet til å starte livet sitt før kommunene er villige til å ta de imot.

Det problemet kunne Ap for eksempel løst med å minke avstanden mellom liv og lære.

Det er underlig at et landsmøte i Arbeiderpartiet kan gå inn for å ta imot 10.000 nye flyktninger med så stor entusiasme, samtidig som Ap-kommunene allerede i dagens situasjon tar imot færre flyktninger enn det Frp-regjeringen ber om.

Trenger mer politisk styring

Integreringen i Norge trenger mer, ikke mindre politisk styring.

Derfor er det merkelig at det er venstresiden som går i front for å si fra seg politiske virkemidler i integreringsarbeidet.

Å tro at nyankomne flyktninger i Norge har forutsetninger for å ta kvalifiserte valg om hvor mulighetene er størst for å lykkes, fremstår særdeles naivt.

Integreringen i Norge trenger mer, ikke mindre politisk styring

Bosettingsmønsteret for innvandrere er et område vi har lykkes ganske godt på i Norge. Riktignok er integreringsansvaret ganske skjevfordelt i byer som Oslo, men det er langt unna ghettotilstandene man har fått i Sverige.

Det er vanskelig å skjønne hvorfor man vil la seg inspirere av land som lykkes dårligere enn Norge på dette området.

Hvis ordningen med egenbosetting skal gjennomføres som i Sverige, vil man forvente at flyktningene kan fremvise en adresse hvor de kan flytte rett inn. I realiteten er det lett å se for seg at dette vil være adresser til folk fra deres egne hjemland og nærområder.

Ghettodannelser

I tillegg til ghettodannelsene en slik politikk legger til rette for, vil det bidra til å legge integreringsansvaret over på grupper som fra før av er relativt ressurssvake.

Arbeiderpartiet burde i stedet konsentrere seg om å fordele integreringsansvaret i Norge på en mer rettferdig måte.

Kort sagt burde bydelene på Oslo vest bli pålagt å bosette og integrere et langt høyere antall enn i dag, og allerede innvandrertette områder bli pålagt mindre.

Å ta imot flyktninger forplikter

Vi vet allerede at svart arbeid og utnyttelse av flyktninger er et utbredt fenomen i Norge. Hvis ordningen med frivillig bosetting, som i Sverige, skal fungere slik at flyktningene selv må vise til en adresse, kan det fungere som en håndsrekning til en kynisk bransje.

Vi vet at det finnes miljøer i Norge som ikke vil gå av veien for å tilby en adresse i bytte mot svart og underbetalt arbeid.

Trenger oppfølging, bosted og jobb

Å ta imot flyktninger forplikter. Når man først har vedtatt at man ønsker å ta imot et bestemt antall, er ikke det en situasjon som løser seg selv. Flyktninger trenger oppfølging, bosted, jobb og et nettverk rundt seg.

Arbeiderpartiets forslag vil kanskje gi penere statistikk, men det vil neppe føre til bedre liv for flere mennesker.

Flyktningepolitikken kan ikke ta utgangspunkt i hvor mange vi kan presse sammen på trange mottak eller i små leiligheter, men i hvor mange vi er i stand til å gi et anstendig liv. Det holder ikke å tro at folk fra verdens verste konfliktområder skal finne ut av dette selv.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Mer fra Internrevisjonen:

 1. Les også

  «Norske sjøfolk er gratispassasjer på velferdsstaten»

 2. Les også

  - Aldri før har velgerne hatt mindre makt enn i dag

 3. Les også

  - Jeg drømmer om politikere som tør å fravike «partilinja» fra tid til annen

 4. Les også

  Kamerater i krise

 5. Les også

  Regjeringen vil at folk skal jobbe lenger, men tør de gjøre noe med det?

Les mer om

 1. Debatt
 2. Asylpolitikk
 3. Flyktninger
 4. Integrering

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Feilslått norsk bosettingspolitikk: Flyktninger på bygda sliter mer med å komme i jobb

 2. DEBATT
  Publisert:

  AUF-lederen: Frp daler på meningsmålingene og børster støv av innvandrerkortet

 3. DEBATT
  Publisert:

  Venstresiden må være krystallklar på at økte politiressurser er en del av løsningen for Oslo øst | Andreas C. Halse

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Listhaug premierer kommuner som lykkes med integrering

 5. DEBATT
  Publisert:

  Høyre undergraver en moderne narkotikapolitikk

 6. DEBATT
  Publisert:

  Radikalismen er død | Andreas C. Halse