Ikke host eller nys i armkroken | Bjørg Marit Andersen

  • Bjørg Marit Andersen
Wuhan-viruset (coronavirus 2019-nCoV) ligner SARS, som forårsaket en global epidemi i 2003, skriver innleggsforfatteren. Bildet viser medisinsk personale på Wuhan Union Hospital i januar i år.

De fleste coronavirus overlever i miljøet – på tøy i en uke eller mer.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Helsedirektør Bjørn Guldvog hostet i armkroken sin i beste sendetid på TV (27. januar) som «tiltak» mot det nye SARS-lignende Wuhan-viruset (coronaviruset) og fortalte at det er dråpesmitte innen en meter fra pasienten.

Hverken Guldvog eller andre vet levetid for Wuhan-viruset i miljøet og hvordan smitten skjer. Men Wuhan-viruset (coronavirus 2019-nCoV) ligner Sars, som forårsaket en global epidemi i 2003. Det nye viruset er påvist hos flaggermus, smitter mellom mennesker og forårsaker luftveissymptomer og feber. Til nå er dødeligheten 3 til 4 prosent.

De fleste coronavirus overlever i miljøet – på tøy i en uke eller mer, og Sars-pasienter skilte ut virus i ukevis. Sars coronavirus ble overført mellom personer via kontakt- og luftsmitte.

Bruk engangspapir

Godt smittevern er avhengig av riktige tiltak. Det er lettere å stoppe en epidemi i starten enn senere.

Ved å hoste i armkroken overføres mikrober og snørr fra luftveier til klær. Derfra kan smitten spres i mange døgn. Helsepersonell med bruk av armkroken til lommetørkle, kan bli smittespredere for utsatte pasienter.

Bruk derfor engangspapir ved hoste/nysing. Kast det i avfallet og vask hendene med såpe og vann!

Dette anbefales også av internasjonale helsemyndigheter.