Debatt

Internrevisjonen: EU-motstanden i LO er et solidarisk nei | Andreas C. Halse

 • Andreas C. Halse

Bygningsarbeidere, murere og flere andre har gode og legitime grunner til å være bekymret for egen bransje og fremtid. Foto: Anette Karlsen

Det finnes nok av bekymringer å ta tak i for alle som vil jobbe mot fremmedfrykt og rasisme. Venstresiden i norsk LO er ikke en del av det problemet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Jeg har en innrømmelse: Jeg har ingenting imot utlendinger. Faktisk er mange av mine venner og min familie utlendinger. Så jeg er ikke av dem som er mot EØS.» Slik begynner Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik et varmt forsvar for dagens EØS-avtale på LOs årlige konferanse i Trondheim i helgen.

Tajik selv avviser tirsdag kveld på Facebook at hun mente at de som er uenige med henne ikke liker utlendinger. Jeg velger å tro henne på det. Allikevel hadde sitatet allerede rukket å skape mye debatt i sosiale medier. Det er ikke uten grunn.

Å stille EU-motstandere til venstre i bås med høyrepopulister er dessverre ikke et ukjent fenomen. Sist ut er statsministeren, som er «like bekymret» for utvklingen i norsk fagbevegelse som av høyrepopulismen. Norsk venstreside bør stå samlet mot slike beskyldninger. Uavhengig av standpunkt til EØS-avtalen.

Det folk i fagbevegelsen blir forbannet på er ikke utlendinger, men et system som presser ned lønningene for folk som jobber hardt.

At folk med fremmed pass tjener dårligere og at utvklingen presser ned lønningene for folk som jobber hardt. At folk med fremmed pass tjener dårligere og at utviklingen presser ned lønnen i hele bransjer.

 • LO-tillitsvalgt tror på norsk farvel til EØS. Brenner for «noxit»

Bygningsarbeidere, murere og flere andre har gode og legitime grunner til å være bekymret for egen bransje og fremtid.


Folk liker ganske enkelt ikke å bli fortalt at de er rasister fordi de har lyst til at lønningsposen skal være minst like stor som året før. Spesielt ikke når de i tillegg bruker veldig mye av sin energi og fritid på å jobbe for at utlendingene de deler arbeidsplass med, skal ha bedre lønninger enn det som er tilfellet i dag.

Sunn skepsis mot sentralisering

Uttalelsene går inn i et mønster av folk som forsøker å stemple all folkelig misnøye som høyrepopulistisk knefall. Senterpartiet har den siste tiden møtt mye lignende kritikk og har blant annet måttet finne seg i å bli kalt for Norges Donald Trump fordi partiet drister seg til å vise sunn skepsis mot meningsløse, lite gjennomtenkte og byråkratiserende sentraliseringsreformer.

Arbeiderpartiet kommer neppe til å adoptere EØS-motstanden til venstresiden i LO, men de bør i det minste forsøke å forstå hvor den kommer fra. Hvis man skjønner det, vil man kanskje også være villig til å ta tak i de grunnleggende problemene som oppleves i flere bransjer.

Oppgjør med vikarbyråene

Et godt sted å begynne, kan være å ta et oppgjør med bemanningsbyråene. Kombinasjonen mellom dagens særdeles liberale praksis knyttet til ut- og innleie og den frie flyten av arbeidskraft, gjør situasjonen nærmest uhåndterlig selv på godt organiserte arbeidsplasser.

Folk liker ganske enkelt ikke å bli fortalt at de er rasister fordi de har lyst til at lønningsposen skal være minst like stor som året før.

Kommersielle vikarbyråer kan i fremtiden nøye seg med å dekke reelle vikariater. Utover det kan bedrifter leie arbeidskraft fra hverandre. På den måten kan vi unngå en rekke unødige permitteringer i samme slengen. Dersom de heller ikke i dagens situasjon er villig til å se på slike tiltak, kan vi bare konkludere med at når alt kommer til alt så liker ikke partiet utlendinger godt nok til å ville gi dem skikkelig betalt.

Her kan du lese flere av Andreas Halses bidrag til Internrevisjonspalten:

Les også

 1. Destruktive krefter i Kristen-Norge samles på Oslo symposium. Hvor er kritikken fra venstresiden? | Andreas C. Halse

 2. Det vil aldri bli antidiskriminering å tillate kjønnsdiskriminering | Andreas C. Halse

 3. Internrevisjonen: Tid for å begrave kjepphester | Andreas C. Halse

 4. Ap trenger ikke flere ruspolitiske seminarer | Andreas C. Halse

 5. Det er respektløst overfor folk flest å stemme for en lukrativ etterlønnsordning for politikere | Andreas C. Halse

Følg og delta i debatttene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. EØS
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. Lønn
 4. EU
 5. Internrevisjonen