Debatt

Debatt: Når kjønnsidentitet blir allemannseie

 • Anders Røyneberg
 • Anne Julie Tøsse

Ethvert individ har rett til å være det kjønnet man er, uten at andre skal overprøve dette, skriver artikkelforfatterne. NTB Scanpix

Hvorfor er det så vanskelig å godta at noen har en annen kjønnsidentitet enn den de er født med?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Det er nok en fase, det går sikkert over».

Frasen har forfulgt Kristoffer siden han var fire år. Han har brukt mye tid og krefter på å overbevise omgivelsene sine om det motsatte.

Kristoffer er en gutt, født med en biologisk jentekropp.

Anders Røyneberg Privat

Han vet at det ikke er en fase, og at det ikke kommer til å gå over. Allikevel opplever han jevnlig at både gamle og nye bekjentskaper setter spørsmålstegn ved hans kjønnsidentitet.

Blir ikke trodd

I løpet av de siste årene har vi møtt mange unge i Kristoffers situasjon som forteller det samme; de blir ikke trodd.

Anne Julie Tøsse

Kunnskapsmangelen om det å være født i feil kropp er dessverre utbredt, både blant den generelle befolkningen og blant profesjonelle aktører, inkludert i helsevesenet.Noe av det mest krevende Kristoffer trekker frem fra sitt eget liv, er prosessen han måtte gjennom for å få henvisning til utredning ved seksjon for transseksualisme på Rikshospitalet.

Etter vanlig prosedyre skal dette ta to til tre timer hos psykolog. I Kristoffers tilfelle tok det to år. Det var to lange år for en ung mann som hadde bryster, menstruasjon og lys stemme. Ventetiden var ikke relatert til hvorvidt Kristoffer «kvalifiserte» til henvisningen eller ikke.

Vi anbefaler:

Les også

Hva heter det når noen binder brystene for å se flate ut? Hva betyr intersex? Og hva er egentlig cis?

Psykologens kunnskap om tematikken var ikke-eksisterende. Han føyde seg inn i rekken av dem som mente at Kristoffer gikk gjennom en fase.

Født i feil kropp

Hvorfor er det så utfordrende å akseptere at noen har en annen kjønnsidentitet enn det biologiske kjønnet de er født med? Hvorfor benekter vi at noen mennesker er født i feil kropp ved å åpne for, eller i enkelte tilfeller å insistere på, at dette er en forbigående «følelse» som kommer til å forsvinne?

Og hvorfor har så mange en oppfatning av at det er akseptabelt å overprøve en annens persons definisjon av eget kjønn?

«Det hjelper ikke hvem du sier at du er, eller hvordan du ser ut. For meg er du gutt, og jeg vil omtale deg som hankjønn og bruke mannlig pronomen.»

Mange forteller om erfaringer med lignende holdninger og utspill.

Mye mer enn seksualitet

Misoppfatninger og misforståelser om tematikken er dessverre også utbredt. En av de vanligste misoppfatningene er at transtematikk handler om seksualitet. Det handler i virkeligheten om mye mer. Kjønnsidentitet består av mange ulike lag som tilsammen danner en helhetlig identitet. Seksualitet utgjør kun ett av disse lagene.

Les også Luca Dalen Espseth:

Les også

Vi må få et helsevesen som hjelper transkjønnede fremfor å forgripe seg på oss

Flere forteller at denne misforståelsen har bidratt til at de får upassende og invaderende spørsmål, spesielt rundt seksualitet og seksuell praksis.

Hvorfor er det slik at vi i møte mennesker med utfordringer knyttet til kjønnsidentitet plutselig ser på seksualitet som noe vi kan spørre og grave om, noe som er allemannseie?

Ethvert menneske har rett til privatliv, uansett kjønnsidentitet. At et medmenneske er åpen og forteller om sine utfordringer knyttet til kjønnsidentitet, er en tillitserklæring som ikke bør misbrukes.

Og sist, men ikke minst; ethvert individ har rett til å være det kjønnet man er, uten at andre skal overprøve dette, eller avfeie dette. Det går ikke over.

 1. Les også

  Vi må øke forståelsen for transkjønnede

 2. Les også

  Kronikk: Et kjønn som ikke passer

 3. Les også

  Hetero, homo, bi eller trans - dette er smart å vite om kjønn og seksuell orientering

Les mer om

 1. Debatt
 2. Transseksuell

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Forståelse av kjønn må hvile på flere kunnskapstradisjoner enn biologi alene

 2. DEBATT

  Det er ikke gitt at alle vet med seg selv hvilket kjønn de er

 3. A-MAGASINET

  170 norske barn ville bytte kjønn i fjor. 2 av 3 var jenter. Overlege Anne Wæhre er bekymret: – I verste fall vil flere angre.

 4. DEBATT

  «I lang tid har vi leger tatt feil om kjønn», skrev lege Kaveh Rashidi. Her får han svar.

 5. DEBATT

  Er det riktig å fremstille personer med kjønnsmodifiserte kropper som glamorøse og lykkelige, slik TV2 har gjort den siste tiden? Hva med oss andre, som er dypt bekymret for våre identitetsforstyrrede barn?

 6. SID

  Det er bare to kjønn. Punktum. | Nadia Synnøve Bø