Debatt

Bruk anledningen til å bevare Nasjonalgalleriet og Historisk museum | Karin Bergh Jørgensen

 • Karin Bergh Jørgensen, autorisert Osloguide

Stortinget og Regjeringen har nå en enestående anledning til å ta en endelig beslutning.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I Aftenposten 11. august sto det interessante artikler om Nasjonalgalleriet,særlig debattinnlegget fra galleriets ansatte. Statsbyggs siste anbefaling som kom i vår, er at Historisk museum skal overta Nasjonalgalleriet, som ble bygget for å huse kunsten fra vår såkalte «gullalder».

Private samlinger

Som det fremgår av tidligere og de nevnte artikler, er stort sett alt det Nasjonalgalleriet har av malerier kommet fra private samlinger.

Nå vil Stein Erik Hagen stille sin enestående Canica-samling til disposisjon for museet. Men på én betingelse, museet må sikre nok utstillingsplass til hans samling.

Arkitekt Torps forslag til løsning

Det som ikke offentlig fremgår av Statsbyggs innstilling, er at arkitekt Fredrik Torp, som i årevis har arbeidet med bevaring og bruk av Nasjonalgalleriet og som i Aftenposten 15. juni inviterte til debatt om galleriet, har fremlagt et forslag til løsning av plassproblemet både for Nasjonalgalleriet og for Historisk museum som har en unik samling av middelalder- og kirkekunst i sine kjellere.

Stortinget og Regjeringen har nå en enestående anledning til å ta en endelig beslutning vedrørende bruk av de to ovenfor nevnte statlig eide museer, samt Universitetets bygninger og deres plass i vår hovedstad.

Tre institusjoner bindes sammen

Tullinløkka bør være den grønne lungen som binder de tre institusjonene sammen. Både Universitetet, Nasjonalgalleriet og Historisk museum kan her få den plass de ønsker seg og trenger, og forblir der de historisk og nasjonalt hører hjemme i bybildet.

«Museumskabalen», som arkitekt Torp kaller det, vil da se slik ut:

 • Nasjonalgalleriet som en del av Nasjonalmuseet, bevares med sin malerisamling.
 • Kulturhistorisk museum får et museumstilbygg under jorden, langs fasaden på Tullinløkka-siden, og et lavt bygg langs Kr. Augusts gate med tilgang til Nasjonalgalleriet.
 • Universitetet får bygge slik de ønsker, på den andre siden av Kr. Augusts gate.
 • Studentene får sin Campus slik siste Statsbyggs rapport foreslår, i St. Olavs gate 32.
 • Og kongen og dronningen kan få sitt lenge lovede Slottsmuseum i Dronningparken, nærmere bestemt, i det Gamle Ridehuset m.m. beliggende langs Parkveien. Det bør bli 80 års gaven til monarkene!

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
på Facebook og Twitter

 • Nasjonalgalleriets malerier kommer i stor grad fra private samlinger. Bli kjent med noen av Norges viktigste kunstsamlere i Aftenpostens aktuelle serie:

Les også

 1. Arkitekt Fredrik Torp om Nasjonalgalleriet-striden: En hån mot Kultur-Norge

 2. Hagen bryter med Nasjonalmuseet: - Jeg gidder ikke mer nå

 3. Nasjonalmuseet får plukke fritt fra samlingen til verdi av én milliard

Les mer om

 1. Nasjonalmuseet
 2. Kunst