Debatt

To spørsmål til Saudi-Arabias ambassadør | Jan Bøhler

  • Jan Bøhler, stortingsrepresentant (Ap)
Stortingsrepresentant Jan Bøhler (t.h.) til Saudi-Arabias ambassadør Esam Abid Al-hagafi: Jeg håper du, herr ambassadør, vil følge opp viljen du har vist til å delta i norsk offentlig debatt, ved å svare på disse to spørsmålene om Dina Ali Laslooms skjebne.

Den saudiarabiske kvinnen Dina Ali Lasloom ble nylig utsatt for vold og sendt tilbake til hjemlandet da hun forsøkte å rømme fra tvangsekteskap. Hva gjør Saudi-Arabia?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Åpent brev til Saudi-Arabias ambassadør i Norge Esam Abid Al-hagafi:

Jeg vil begynne med å takke for kronikken du skrev 26. april på nrk.no og intervjuet på aftenposten.no dagen etter. Det er prisverdig at du er villig til å presentere ditt syn i norske medier på norsk språk, slik at vi kan få vite mer om hvordan dere selv ser på systemet i Saudi-Arabia.

Du har sikkert fått med deg at mange i Norge er sterkt uenige – særlig i det at kvinners menneskerettigheter må begrenses i ditt land, fordi de bryter med islam og beduinkulturen.

  • Amnesty International Norge: Saudiske kvinner behandles som barn

Det positive ved at du, herr ambassadør, går aktivt inn i debatten, er at det blir mulig å ta opp ting med deg. Du åpner for en samtale med oss i Norge.

Samme hvor uenige vi er, er det bedre å kunne argumentere og håpe på svar, enn bare å stå overfor en mur av taushet. Denne muren er det bra at du har brutt ved ikke lenger å gjemme deg bak den. Jeg håper du vil fortsette med det.

Tvangsekteskap og bortførelse

Jeg vil derfor bruke anledningen til å ta opp en sak med deg som har opprørt mange, både her i Norge og ellers i verden. Nylig prøvde den saudiarabiske kvinnen Dina Ali Lasloom å rømme fra tvangsekteskap i hjemlandet. Men på vei til Australia ble hun stoppet på Filippinene og fratatt reisedokumentene sine.

Hun ble slått og sparket av flere menn, og la selv ut en dramatisk video på nett under de 13 timene hun var fanget der.

Deretter ble hun ifølge venner, vitner og en internasjonal støttekampanje bortført tilbake til Saudi-Arabia, hvor hun nå svever i livsfare.

Vil Dina Ali Lasloom få sin rett?

I kronikken skriver du, herr ambassadør, at «Kvinner kan også si nei til å gifte seg. I Saudi-Arabia har kvinner rett til å forlate landet for å studere eller jobbe. Flere og flere saudiarabiske kvinner reiser til utlandet og bor helt alene uten verge i flere måneder uten at det får konsekvenser. De sosialiseres, blir kjent med folk og skaffer seg venner av begge kjønn.»

Hvis dette gjelder, blir spørsmålet: Vil Saudi-Arabia sørge for at Dina Ali Lasloom også får denne retten og etterforske bortføringen av henne, dersom dere ikke allerede vet hva som har skjedd?

Privat familieanliggende?

Hvis ambassadøren derimot skulle mene at dette er et privat familieanliggende, som staten ikke har noe med, betyr det at det som står i kronikken ikke er sant.

Det som skjer bak familiens fire vegger, kan ikke være hevet over lov og rett i noe samfunn. Enhver stat har som sin primære oppgave å forsvare sine innbyggeres trygghet, og dette må også gjelde Dina Ali og andre kvinner, som ikke vil tvangsgiftes eller undertrykkes.

Symbol og prøvestein

For mange av oss i det internasjonale samfunnet er denne saken blitt et symbol og en prøvestein på hvordan Saudi-Arabia behandler sine kvinner.

Mange av oss følger med på hashtagen #SaveDinaAli på Twitter. Men det meldes dessverre nå om at saudiske myndigheter skal ha forbudt den.

#SaveDinaAli forbudt?

Mitt andre spørsmål til ambassadøren blir da: Er det riktig at den er forbudt og hvorfor? Betyr det at myndighetene har tatt stilling imot Dina Alis sak?

Jeg håper du, herr ambassadør, vil følge opp viljen du har vist til å delta i norsk offentlig debatt, ved å svare på disse to spørsmålene.

Hvis du ønsker økt forståelse for Saudi-Arabia i Norge handler det faktisk om å være villig til å snakke om de vanskelige og avgjørende tingene, som denne symbolsaken representerer.

Interessert i å lese mer om Saudi-Arabia og landets forhold til menneskerettigheter? Her er noen artikler:

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Jan Bøhler
  3. Tvangsekteskap