Den problemfrie verdenen Jonas Brenna beskriver, er ikke den jeg lever i | Oskar Lydén

Ordet «skeiv» er en konstruert gruppe av ting og personer som egentlig ikke har noe med hverandre å gjøre, mener debattanten.

I fjor ble jeg for eksempel spyttet i ansiktet og kalt nettopp «jævla homo» da jeg kjøpte julegaver.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I motsetning til Aftenposten-journalist Jonas Brenna liker jeg at Gisle Agledahl i Jævla homo gjør et poeng av at det i 2017 fortsatt oppstår problemer for personer som tilhører seksuelle minoriteter eller har ikke-normative kjønnsidentiteter.

I fjor ble jeg spyttet i ansiktet av en forbipasserende mann og kalt nettopp «jævla homo» da jeg kjøpte julegaver.

Jeg har hatt problemer med homofobe naboer og vært nødt til å løpe for livet mitt på vei hjem fra matbutikken. Og mye mer.

Felles for alle disse hendelsene er at mine medmennesker som ser det, aldri reagerer eller sier noe. Jeg står alene.

Les også

Jonas Brennas tekst: «NRKs alternative homo-virkelighet»

Har glemt nyansene

Den problemfrie verdenen Jonas Brenna beskriver, er ikke den verdenen jeg lever i. Det handler om nyanser, og det har tydeligvis både NRK og produksjonen bak serien, og Jonas Brenna problemer med.

Det største problemet med TV-serien er at den egentlig burde hete «skeiv», fordi seriens egentlige premiss handler om nyrenessansen for dette ordet.

Personer med ulike seksuelle preferanser og kjønnsidentiteter må for eksempel i en av episodene stå på rad med A4-papir med ordet «skeiv» og bli presenterte som et kollektiv.

Båsene fyller en funksjon

Null individualitet og mangfold, bare kollektivisme. For å sitere Gisle Agledahl om ordet «skeiv»: «Et begrep vi bevisst har vært konsekvente med i produksjonen.. ..og som jeg personlig opplever som mer inkluderende og moderne enn de trange, gammeldagse båsene».

Dine, Gisle Agledahl, og mine følelser og identitet handler om akkurat det: våre egne følelser og identitet, ikke inkludering.

De «trange, gammeldagse båsene» fyller en funksjon. Ikke for å lage grupper, men for å kunne sette ord på ting vi føler.

Ordet «skeiv» er en konstruert gruppe av ting og personer som egentlig ikke har noe med hverandre å gjøre. Ord som homofil og ikke-binær er begrep som beskriver ekte følelser.

Vi er og liker ulike.


Mer debatt om TV-serien? Vi anbefaler: