Debatt

Vi sa «aldri mer» etter 22. juli. Så kom dette angrepet. | Atta Mohammed

  • Atta Mohammed
    Atta Mohammed
    nestleder, Al-Noor islamic Centre
Det er nå viktig at alle gode krefter kommer sammen og sier at vi ikke vil ha flere slike angrep, skriver Atta Mohammed, nestleder i Al-Noor Islamic Centre.

Ordet terror har vært noe fjernt før. Når du får kjenne det på nært hold, gjør det noe med deg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Saken mot gjerningsmannen er over, og vi sitter og venter på dommen. Det har vært sterkt å følge med på rettssaken. Det har gjenopplivet mange sterke minner.

Det har vært tøft

Som styremedlem i menigheten har jeg ikke rukket å kjenne på egne følelser rundt angrepet. Det har gått i ett siden da, i en menighet uten ansatte og med en imam som har slitt med ettervirkninger. Så det har vært tøft.

Tøft å ta vare på medlemmene, følge opp de fornærmede, følge opp et forsikringsselskap. Følge opp livredde leietagere som én etter én har flyttet ut fordi de også kjenner på den frykten som har forplantet seg.

Les også

Terroristen skaper fremdeles frykt i det muslimske miljøet | Inge D. Hanssen

Det å få menigheten til å fungere har vært en enorm jobb samtidig som man stiller opp der samfunnet forventer at man skal stille opp. Samtidig som man har private forpliktelser til jobb og familie, er egne følelser og reaksjoner blitt tilsidesatt.

Terror var noe fjernt før

Å sitte der og høre på de fornærmede som sliter og vil slite resten av sitt liv, og føle seg maktesløs. Høre om sorg, frykt, indre uro, om ikke å kunne slappe av, om å ha ønske om å flytte, være livredd for andre mennesker. Det gjør sterkt inntrykk.

Etter angrepet.

Ordet terror har vært noe fjernt før, men når du får kjenne det på nært hold, gjør det noe med deg.

Gjerningsmannen ønsket å slå til på Eid Ul Adha. Da ville det vært 600–700 mennesker på et lite område.

Det er en skremmende tanke. Tre våpen, rørmagasin med plass til 40 skudd. Gå inn og drepe flest mulig, ut og hente mer våpen, gå inn og drepe igjen. Og til slutt hente bensin og tenne på hele bygget. Han ville utrydde Bærums muslimske befolkning.

Ofrene

Man har visst noe fra før, men nå rulles alle detaljer opp. Våre medlemmer har hatt sterke reaksjoner. Alle føler at det kunne vært dem, deres barn eller andre kjære og nære. Veldig mange er livredde for seg og sine og velger å holde seg borte. Det er en helt forståelig reaksjon.

Kun flaks og snarrådighet gjorde at ikke flere liv gikk tapt.

Les også

Terrorsaken i Bærum: – Kjente buksen flagre da skuddet gikk forbi

Våre tanker går til hun som dessverre måtte bøte med sitt liv, og det hun gjennomgikk. Vi føler hennes og gjerningsmannens families smerte. De er de største ofrene her.

Et sterkt vi

Vi sa «aldri mer» etter 22. juli. Så kom dette angrepet. Det er nå viktig at alle gode krefter kommer sammen og sier at vi ikke vil ha flere slike angrep.

Vi skal beskytte ytringsfriheten, men samtidig lære å være kritiske til kilder, lære å skille mellom fiksjon og fakta. Vi må være nysgjerrige på hverandre og inkludere hverandre.

Dette er et ansvar som ligger både hos minoritet og majoritet. Vi skal skape et sterkt vi. Men da må alle bidra.

Som menighet skal vi sammen med alle de gode kreftene som finnes i samfunnet, snu denne hendelsen til noe positivt. Vi vil bidra med vår kunnskap og erfaring så slike angrep ikke skjer igjen.


  • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Moskéskytingen i Bærum
  2. Angrepet på al-Noor-moskeen
  3. Terror