Bibliotekene står for fall
Digitaliseringen etterlater bibliotekene på historiens skraphaug.
Det blir stadig tydeligere hvor håpløst akterutseilte bibliotekene er i den digitale tidsalderen. Det arbeides hardt for å få på plass en avtale om utlån av e-bøker, som Klassekampen skriver om i dag.
Men det er umulig å finne en god løsning på dette problemet, av flere grunner.
Minerva
Løsningen som skisseres er at bibliotekene kjøper en lisens som gir dem lov til å leie ut et visst antall digitale filer. Sammenlignet med Spotify og Wimp blir det åpenbart hvor svak løsningen er: Den er gratis for brukerne. Det er det ingen grunn til lenger. Et abonnement på Spotify og Wimp koster 100 kroner i måneden, det kunne det godt også kostet å være «digitalkunde» i et bibliotek, men det er umulig. Bibliotekene skal være gratis for kunden, det er jo hele poenget med biblioteket, men derfor har de ikke penger til å finansiere en skikkelig modell.
At en digital fil bare skal kunne «lånes ut» et visst antall ganger, er en svært lite intuitiv løsning og nødvendig bare fordi utgangspunktet er så dårlig. Og man vil ikke få nok ressurser i systemet til å skape en god og brukervennlig modell for digital utleie.
Om det på den andre siden ble åpnet opp for at bibliotekene kunne ta betaling, ville det også være svært uheldig, siden de da i praksis ville blitt en kommersiell aktør med masse offentlige subsidier i ryggen. Det ville hemme innovasjon i det private markedet, som erfaringsmessig er langt dyktigere på å innovere frem nyskapende løsninger.
For forlagene er situasjonen bare irriterende: Bibliotekene kommer i beste fall til å ha en svært dårlig løsning med lav brukervennlighet. Og så lenge bibliotekene er der, er det vanskeligere for andre, private aktører å etablere seg på markedet.
Klassekampen forteller om situasjonen i Danmark, hvor bibliotekene har kommet lengre med å låne ut e-bøker, til stor misnøye for den kommersielle bransjen: «På mandag ble det klart at forhandlingene mellom danske forlag og bibliotek hadde brutt sammen, etter at det viste seg at 90 % av de e-bøkene som ble lastet ned, var fra bibliotekene.»
Det er illustrerende: Bibliotekene er en direkte konkurrent til private aktører som har mulighet og ressurser til å innovere og skape fremtidens leserløsninger.
Vi må komme oss over komplekset. Bøker trenger ikke lenger å være gratis. Spotify og Wimp er nærmest gratis og staker ut en vei som bokbransjen også bør gå. Hvor etterlater det bibliotekene? På historiens skraphaug.